Sis mesos després que la plataforma per a la transparència de Besalú (TPT Besalú) presentés la primera instància a l'Ajuntament, ahir va tornar a la Casa de la Vila per entrar una altra instància en la qual va demanar al consistori informació de les dietes i les targetes bancàries de l'equip de govern. Emparant-se en la Llei de Transparència, l'entitat va sol·licitar -dirigint-se a l'alcalde- el llistat i la justificació de les dietes i les despeses del govern des de l'any 2000 i fins a l'actualitat, així com els extractes de les targetes de crèdit i/o dèbit de l'Ajuntament en el mateix període. També va requerir la comptabilitat de caixa del consistori.

En paral·lel, ahir la plataforma va presentar una altra instància a l'Ajuntament -adreçada a la resta dels regidors de l'equip de govern- per exigir als edils que contribueixin a facilitar les actes dels plens i altres dades relacionades amb la gestió municipal. Davant «la negativa» de l'alcalde, Lluís Guinó (PDeCAT), de fer públiques les actes dels plens dels seus mandats i de reunir-se amb la plataforma, l'entitat va demanar als regidors que treballin per millorar la transparència de Besalú i per complir el codi ètic de CDC (ja que va recordar que la llista liderada per Guinó es va presentar sota les sigles de CiU a les eleccions).

De fet, el portaveu de TPT Besalú, Xavier Masó, acompanyat de l'advocat Joan Comas (que assessora legalment la plataforma), va sol·licitar -després d'entrar les instàncies- reunir-se amb l'alcalde i la tinent d'alcalde, Fina Surina, així com amb la secretària-interventora accidental. Tot i això, la treballadora municipal que els va atendre va manifestar que Guinó no es trobava al consistori i que Surina estava reunida tot el dia. Finalment, la secretària-interventora accidental va rebre Masó i Comas. Llavors, el portaveu de TPT Besalú va exposar que l'entitat ha demanat reunir-se amb l'equip de govern des de finals de setembre de l'any passat i que encara no ha obtingut resposta.

La secretària-interventora va assegurar que aquesta trobada no s'ha produït perquè «no coincidien» les dates de les respectives agendes. També va al·legar que la falta de personal de l'Ajuntament dificulta que es puguin atendre les peticions de la plataforma, com ara facilitar les actes dels plens municipals dels últims 20 anys. Per la seva part, l'entitat va explicar que ahir va presentar la primera instància -dirigida a Guinó- perquè tenen indicis d'un presumpte mal ús de les targetes i d'altres despeses no justificades, com pàrquings, àpats o viatges de membres de l'equip de govern. Pel que fa a la segona instància, adreçada a la resta dels regidors, va sol·licitar que els edils s'impliquin en la transparència.

Petició a la GAIP

Masó va avançar que -veient la manca de resposta de l'equip de govern- a partir d'ara la plataforma presentarà instàncies al consistori de manera periòdica. Va reiterar que «l'opacitat» sota la gestió de Guinó com a alcalde ha provocat que «es generin dubtes» entre els habitants. Com a exemple, va remarcar que Besalú s'ha situat entre els municipis més endeutats de Catalunya. «Ens preocupa com s'han gastat els nostres diners», va subratllar Masó. Així mateix, l'advocat Joan Comas va detallar que l'entitat portarà a la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP) -escollida pel Parlament català- la petició, que l'Ajuntament no va respondre, en la qual demanava les actes dels plens.