L'hospital Santa Caterina de Salt posarà en marxa una nova unitat funcional per tractar les uveïtis, una inflamació d'una capa de l'ull que causa el 10% de les cegueses. Aquesta unitat específica i multidisciplinar del centre, que es posarà en marxa a l'abril, estarà integrada per oftalmòlegs i reumatòlegs que treballen la malaltia de manera coordinada. La unitat estarà ubicada a consultes externes del Servei d'Oftalmologia de l'hospital.

La inflamació de l'úvea ha esdevingut la tercera causa de ceguesa en països desenvolupats en pacients en edat laboral. La incidència o nombre de casos nous d'uveïtis és de 52 per cada 100.000 habitants/any i el seu pic màxim es dóna entre els 20 i els 44 anys. La prevalença o percentatge de població amb la malaltia és del 0,1%. Un terç dels pacients amb uveïtis es considera legalment cec.

Segons explica la doctora Patrícia Reyner, responsable de la secció d'uveïtis reumatològiques del Santa Caterina, "poden patir uveïtis de forma més característica persones joves amb alguns tipus concret de malalties reumàtiques amb determinats marcadors genètics, o persones joves en què s'han produït determinades infeccions com ara la toxoplasmosi o la infecció per virus tipus herpes".

El diagnòstic de uveïtis sempre el realitza l'oftalmòleg segons els símptomes i l'exploració oftalmològica. Un cop l'oftalmòleg confirma que es tracta d'una uveïtis, cal intentar arribar a un diagnòstic etiològic el més aviat possible per evitar la demora en l'inici del tractament per esquivar possibles complicacions. El tractament varia segons el tipus d'uveïtis que tingui el pacient.

El pròxim 30 de març, l'Institut d'Assistència Sanitària organitzarà una nova jornada d'oftalmologia organitzada pel servei de l'Hospital Santa Caterina. La jornada, dirigida a professionals d'oftalmologia, medicina interna, reumatologia o pediatria i a assistencials de l'atenció primària, estarà centrada en l'abordatge multidisciplinar de les uveïtis.