El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació destinarà 350.000 euros a lluitar contra una plaga que afecta el pi marítim a les comarques gironines i a la recuperació de les suredes cremades durant els incendis de 2012 a l'Alt Empordà. Els diners es destinaran a parts iguals amb 175.000 euros per a cada actuació.

En el cas dels pins, l'objectiu és recuperar el potencial forestal de les zones afectades per la plaga de la caparreta, un insecte picador-xuclador que debilita els arbres i facilita l'entrada d'altres plagues com els perforadors. Durant aquest mes, el Servei de Gestió Forestal, amb el suport dels Agents Rurals, ha instal·lat més de 100 trampes a les comarques de la Selva, el Gironès, el Baix Empordà i el Vallès Oriental. De les 13.000 hectàrees de pi marítim que hi ha a Catalunya, el 85% es concentren a les comarques gironines. L'actuació s'emmarca dins dels ajuts a la gestió forestal sostenible, que preveu una inversió de 6 milions a Catalunya sobretot adreçades a la prevenció d'incendis forestals.

El Departament vol recuperar les suredes afectades pels focs de 2012 i actuar per frenar el decaïment del pi marítim. L'ajut de 175.000 euros, cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, preveu lliurar contra la plaga que debilita els arbres. La decisió s'ha pres tenint en compte que la situació d'aquesta espècie s'ha vist agreujada, a més, per la sequera acumulada en els darrers anys i la gestió insuficient dels boscos. Tot plegat, ha provocat una excessiva densitat de l'arbre i la consegüent competència per l'aigua i els nutrients. A més, en molts sector el pi s'està substituint per l'alzina, en el que consideren una etapa més de la successió vegetal natural afavorida pel canvi climàtic. La necessitat d'actuar ha propiciat la creació d'un grup de treball format pel Consorci Forestal de Catalunya i per representants del Departament.