L'Ajuntament de Banyoles ha identificat 6 pisos turístics sense llicència, i per tant il·legals, dintre de 21 que funcionen a la ciutat. El Consistori ha detectat aquests allotjaments sense permís després de rastrejar portals de reserves a internet i per poder respondre una pregunta de l'oposició, formulada en un ple municipal.

La qüestió la va plantejar el representant d'ICV-Independents de Banyoles, Joan Luengo, qui no només es va interessar pels apartaments turístics sinó també per les polítiques d'habitatge per a joves promogudes pel govern de CiU. Aquest dilluns, l'alcalde accidental, Jordi Congost (CiU), va desvetllar que el Consistori ha identificat 21 pisos amb finalitats turístiques, 15 dels quals tenen llicència i «6 no ens consta que estiguin regularitzats». Congost va informar al ple que l'Ajuntament farà arribar aquesta informació a la Generalitat, «que és qui té competència per regularitzar-ho» i «facin una inspecció, si s'escau». A petició del mateix Luengo, l'alcalde accidental va confirmar que la detecció dels pisos s'ha contrastat amb ofertes publicades en pàgines on line com Airbnb i d'altres de similars.

Pel que fa a les polítiques d'habitatge adreçades a joves, Jordi Congost va explicar que l'Ajuntament preveia destinar «clarament a l'emancipació juvenil» els pisos construïts a Cal General i al carrer Orfes, però va justificar que «la situació social de la ciutat és molt diferent que el 2007 o 2008 [quan va esclatar la crisi econòmica] i s'estan utilitzant com a mesa d'emergència, per acollir famílies que no disposen de vivenda o que tenen dificultats amb l'habitatge». En referència al col·lectiu jove, va subratllar que «la prioritat de l'equip de govern no és mirar el DNI sinó les necessitat socials».

D'altra banda, i també dins la resposta al portaveu d'ICV -que li va plantejar en un ple anterior-, Congost va dir que «no ens sembla que, com a Ajuntament, hàgim de regular els lloguers». En tot cas, el responsable municipal va assegurar que «a la ciutat no han pujat els últims set anys», però va apuntar que si el Parlament de Catalunya aprovés una llei en aquest sentit Banyoles s'hi sumaria.

Reorganització interna

En un altre ordre de temes, el ple d'aquest mes de març va aprovar un nou model d'organització interna que vol optimitzar el funcionament del Consistori, i que inclou un manual d'organització i unes fitxes descriptives dels llocs de treball. L'alcalde accidental va assenyalar que la seva última valoració datava del 2002.

Amb la revisió actual, en la qual ha intervingut el Comitè d'Empresa, la plantilla municipal s'ha concretat en 124 places, 71 de personal laboral, 52 de funcionari i 1 d'eventual.