Una dotzena d'activistes que pertanyen als casals ripollesos Bagauda i La Metxa, al col·lectiu Arran i al Cau de Vàndals de Campdevànol van irrompre dimarts al ple municipal de l'Ajuntament de Ripoll. Interrompent un dels punts de l'ordre del dia que estava introduint l'alcalde, Jordi Munell, una de les noies que formava part del grup d'activistes, Carla Escarrà, va llegir un manifest interpel·lant el ple, exigint que els donin permís per utilitzar una plaça del Barri Vell per fer-hi la primera festa major alternativa de Ripoll.

Després de la lectura del document, els participants en l'acte van llançar confeti i van iniciar una xiulada que no es va acabar fins que l'alcalde va donar per suspès el ple; llavors, ell i regidors van abandonar la sala de plens. La presència d'un agent de la policia local quan ja s'havia suspès la sessió i, més tard, de Mossos d'Esquadra a la plaça de l'Ajuntament, no va impedir que la xiulada continués mentre els regidors marxaven de l'edifici consistorial.

Les quatre entitats que pretenen organitzar la festa major alternativa van demanar permís a l'Ajuntament de Ripoll, però els el van negar pel poc marge de temps i perquè consideren que els actes han de formar part «d'una sola festa», segons explicava el regidor de Cultura, Ramon Santanach. En aquest sentit, van explicar que, tradicionalment, la festa major l'ha organitzat la comissió de festes, tot i que a mitjan dècada dels noranta dos establiments de restauració ja van celebrar-ne una a la plaça Nova. Aquella acció va servir perquè a partir d'aleshores els concerts de nit es traslladessin del pavelló municipal cap a les places del centre del poble.

Dilluns passat va haver-hi una nova reunió entre les entitats que proposen la festa alternativa i l'Ajuntament, on de nou se'ls va negar la possibilitat de fer-la aquest any.

Els organitzadors de la festa major alternativa, van explicar que pretenen celebrar-la encara que no en tinguin permís durant els dies 12 i 13 de maig, coincidint amb la festivitat de Sant Eudald. Els activistes afirmen que no demanen «ni diners, ni escenari, ni llum, ni tècnics de so», ja que serà autogestionada, i que tindrà un pressupost que ronda els 10.000 euros. També van recordar que fins i tot en municipis governats pel PP s'hi celebren festes majors alternatives. A més de concerts, tenen pensada una fira d'artesans i un correbars.

Durant les properes setmanes volen seguir protagonitzant accions de protesta, en cas que l'Ajuntament no canvïi el seu plantejament. La propera serà per la inauguració de la Fira de les 40 Hores, que s'ha de fer divendres a la tarda.

Dura crítica del PDeCAT

La protesta del ple ha generat diverses reaccions polítiques. Per una banda, els joves de la JNC vinculats al PDeCAT, que governa l'Ajuntament, van condemnar l'actuació qualificant-la de «manca de respecte al conjunt de la població»; a més de denunciar pressions per part de la CUP, una formació que qualifiquen amb adjectius com «arrogants», «demagogs» i «populistes».

A les xarxes socials, el PDeCAT de Ripoll assimila els fets amb l'atac a la llibreria Blanquerna de Madrid, on ultres espanyols van envair la seu de la Generalitat, encara que en l'acció de dimarts no va haver-hi cap mena d'acció violenta entre concentrats i polítics. Finalment, la CUP va donar suport als col·lectius i organitzacions que aposten per la festa alternativa, i tot i que alguns membres de l'assemblea de Ripoll també en formen part, volen que se'ls desvinculi. També van assenyalar la «manca de diàleg» de l'equip de govern, al qual acusen de tenir formes «autoritàries i irresponsables».

El ple municipal de març a l'Ajuntament de Ripoll es reprendrà la setmana entrant, un cop sigui convocat en format extraordinari.