L'AECC-Catalunya contra el Càncer Girona anima a la població convidada a sotmetre's al cribratge del càncer colorectal a fer-se la prova que permet detectar la malaltia en les fases més inicials. Coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon, que és demà, l'entitat recorda la importància dels programes de detecció precoç, una mesura clau per a millorar el pronòstic del pacient i que actualment té una participació del 43%, segons les dades del Departament de Salut.

Aquest programa impulsat per la conselleria convida la població de risc -d'entre 50 i 69 anys- a sotmetre's a una prova de detecció de sang oculta en la femta i, en cas de donar positiu cal fer una colonoscòpia per confirmar o descartar el pòlip o el càncer.

L'entitat reclama que el cribratge del càncer colorrectal cobreixi tota la població gironina d'entre 50 i 69 anys per disminuir les morts ocasionades per la malaltia, una fita que el Departament de Salut completarà a finals d'aquest any. En el cas de la regió sanitària de Girona, el cribratge ja arriba al 74,1% de la població diana, segons les dades del Pla Director d'Oncologia, mentre que a Catalunya és del 78%.

El cribratge es va començar a desplegar al Baix Empordà el 2013 i s'ha anat estenent per les altres comarques de manera progressiva en els darrers anys, fins a culminar el procés aquest proper desembre, segons ha confirmat Salut. "Ens ha costat molt arribar fins aquí, perquè portem dos anys de retard, però a Girona ja s'ha fet molt", ha indicat Pilar Cort, presidenta de l'AECC a Girona.

En alguns punts de la demarcació, però, com la Cerdanya -fora de la regió sanitària-, la cobertura tot just és de la meitat de la població i les desigualtats territorials són encara més greus entre les diferents autonomies de l'Estat, recorda l'AECC, que des d'avui i fins el cap de setmana organitza diverses activitats divulgatives a les comarques gironines per promoure la participació en els programes.

A més dels beneficis evidents per al pacient, l'AECC assegura que el cribratge és un procediment cost-efectiu pel sistema sanitari i exposa les grans diferències que hi ha entre el cost d'una prova de sang en femta (2 euros), una colonoscòpia (180 euros) o un tractament de càncer (27.000 euros).