La granja experimental de Monells, instal·lada a la Finca Camps i Arnet, es va inaugurar ahir amb la voluntat de fer més competitives les explotacions lleteres catalanes. El nou equipament impulsat des de la Diputació de Girona i l'IRTA vol ser un centre de referència en recerca, experimentació i divulgació en tot el cicle de la llet.

El projecte s'ha batejat amb el nom d'Estació de Vacum Monells (EVAM) i és una plataforma única a Catalunya i al sud d'Europa. L'EVAM s'ha construït a la finca on ja hi havia una antiga explotació dels anys 70. Els treballs van començar el 2015. No ha estat fins fa un mes que ha començat a funcionar amb l'entrada de les primeres 60 vaques. La idea és que en 2 anys arribin a 120. La finca té 72 hectàrees incloent els camps on es cultiven els cereals per alimentar el bestiar. La inversió ha estat de 2,4 milions d'euros, que han aportat la Diputació i l'IRTA, FEDER i el ministeri d'Economia.

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, va destacar durant la inauguració de la granja que és una instal·lació «única» al sud d'Europa que ha de permetre «continuar consolidant el sector lleter, dotant-lo de noves eines de competitivitat i sostenibilitat i reforçant el relleu generacional».

A l'EVAM es treballaran 3 eixos bàsics com són resoldre els reptes tecnològics i d'innovació al sector, la transferència de resultats per millorar la competitivitat del sector buscant una millor eficiència en la producció i una millora de la qualitat així com el valor diferencial dels productes i derivats làctics, i la divulgació del procés de producció de llet al consumidor.

El que fa que aquesta granja sigui experimental és que «integra tot el cicle, des de la llavor per obtenir el farratge fins al got de llet» alhora que inclou «el vessant de recerca a partir de les dades obtingudes des de la granja, que funciona com una de comercial», va explicar Àlex Bach, investigador de l'IRTA. Està dotada de tecnologia punta que permet monitorar i analitzar tot el comportament de la vaca, des de quan descansa, com menja, quanta llet dona i la quantitat de proteïna i greix que conté. «Amb totes aquestes dades, podem analitzar aspectes com ara el metabolisme, l'adaptació al medi ambient o la seva genètica», va afegir Bach.

L'equipament es complementarà amb els estudis de producció de llet de la planta de làctics del centre IRTA de Monells i amb altres grups de recerca relacionats amb la producció eficient de farratges, l'ús eficient de l'aigua i la gestió de les dejeccions, entre altres. Els recursos i el personal tècnic estaran al servei d'empreses, associacions sectorials i institucions per al desenvolupament de projectes d'investigació i innovació per ser un «pol d'atracció» per a grups de recerca punters a nivell nacional i internacional per desenvolupar projectes europeus.

La inauguració va comptar amb el president de la Diputació, Pere Vila; el director general de l'IRTA, Josep Maria Monfort, i la directora dels serveis territorials del Departament d'Agricultura a Girona, Elisenda Guillaumes.