La Banyoles turística ofereix ara als visitants la possibilitat de contemplar la ciutat i els seus entorns des de les alçades, des del campanar del monestir Sant Esteve, al que es puja per una escala de cargol construïda amb travertí. Aquesta panoràmica permetrà fer-se una idea de la vila medieval, estesa als peus de l'observador. Al final de la mateixa visita, "Banyoles medieval: des del carrer al campanar", es podrà accedir a l'arqueta de Sant Martirià, del segle XV.

Aquesta és una de les novetats destacades de les propostes de turisme cultural a Banyoles per al 2017, que també inclou la possibilitat d'una visita virtual al jaciment de Vilauba, mitjançant una recreació en 3 dimensions. Les restes d'aquesta vila romana, situada a Camós, daten dels segles II-I abans de Crist al VII després de Crist. La recreació en 3D d'alguns dels seus espais permet la interacció entre el passat i el present, cosa que ajuda a entendre millor el jaciment arqueològic. El director de Museus de Banyoles, Lluís Figueras, va destacar l'espectacularitat de les imatges virtuals d'un aplicatiu en el que encara s'hi està treballant i que s'anirà incorporant a la visita de manera progressiva. "S'ha anat desenvolupant amb una base científica, les textures de la casa, els poms de les portes, les olles de les àmfores posades al rebost... estan tal com es van trobar a la restauració", ha remarcat Figueras. Aquesta visita es programarà el segon dissabte de mes, d'abril a octubre, amb el preu de l'entrada general a 4 euros. Igual que el recorregut per la Banyoles medieval, que en aquest cas es farà el tercer dissabte de cada mes.

L'estany centra un altre eix d'activitats, que proposen explorar el paratge i s'adrecen, sobretot, a infants majors de 6 anys. El recorregut començarà al Museu Darder, per reseguir un dels recs fins arribar a l'estany. Aquesta proposta és gratuïta.

La renovació d'aquestes visites guiades i activitats familiars per al que queda d'any ha anat a càrrec dels Museus de Banyoles. Dur-les a terme serà cosa dels seus serveis educatius, Arqueolític. D'aquesta manera, s'ha complementat l'oferta habitual que dona a conèixer el patrimoni local.