L'AECC-Catalunya contra el Càncer Girona anima a la població convidada a sotmetre's al cribratge del càncer colorectal a fer-se la prova que permet detectar la malaltia en les fases més inicials. Coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon, que és avui, l'entitat recorda la importància de participar en els programes de detecció precoç, una mesura clau per millorar el pronòstic del pacient. Segons les dades provisionals del Departament de Salut, al 2016 el 42,5% de les persones convidades al programa hi van participar, molt per sota de l'acceptació d'un altre pla de detecció precoç, el de càncer de mama, que va tenir una participació del 71,39% en la darrera ronda.

El programa impulsat pel Departament de Salut convida la població de risc -d'entre 50 i 69 anys- a sotmetre's voluntàriament a una prova de detecció de sang oculta en la femta i, en cas de donar positiu, cal fer una colonoscòpia per confirmar o descartar el pòlip o el càncer. La invitació arriba a través d'una carta on s'explica el programa i com participar-hi, i més endavant es fa un recordatori a les persones que no han contestat. Cada dos anys, el procés es reinicia i es convida a participar en una nova ronda.

Aprofitant la jornada d'avui, l'entitat reclama que el cribratge del càncer colorrectal cobreixi tota la població gironina d'entre 50 i 69 anys per augmentar la supervivència, una fita que el Departament de Salut completarà a finals d'aquest any. A Girona, el cribratge ja arriba al 74,1% de la població diana, segons el Pla Director d'Oncologia, mentre que a Catalunya és del 78%.

El cribratge es va començar a desplegar al Baix Empordà el 2013 i s'ha anat estenent per les altres comarques de manera progressiva: al gener del 2015 es va iniciar a la Garrotxa i el Ripollès i a partir d'aquell setembre es va anar desplegant a la resta de la demarcació, fins a culminar el procés aquest proper desembre, segons ha confirmat Salut.

Aquest mes de gener van sortir les primeres cartes de la tercera ronda del Baix Empordà i de la segona del Ripollès i la Garrotxa.

A finals del 2017 s'acabarà la primera tanda de la Selva, Alt Empordà, Gironès, Pla de l'Estany i Alt Maresme, arribant així a tota la regió, detalla el Servei Català de la Salut, que el proper 8 d'abril celebra una jornada a Vic per analitzar com va el programa a Girona i la Catalunya Central.

Activitats de conscienciació

«Ens ha costat molt arribar fins aquí, però a Girona ja s'ha fet molt, tot i que cal seguir treballant», va indicar Pilar Cort, presidenta de l'AECC a Girona.

En alguns punts de la demarcació, com la Cerdanya -fora de la regió sanitària-, la cobertura és de la meitat de la població i les desigualtats territorials són encara més greus entre les diferents autonomies de l'Estat, recorda l'AECC, que insisteix que el cribratge és un un procediment cost-efectiu per al sistema sanitari i exposa les grans diferències que hi ha entre el cost d'una prova de sang en femta (2 euros), una colonoscòpia (180 euros) o un tractament de càncer (27.000 euros).

Cal recordar que l'any 2016 el càncer de còlon i recte ha estat el segon més freqüent a Catalunya en homes, després de la pròstata, i en dones, després del de mama. S'estima que es diagnostiquen 6.000 casos nous cada any.

Per a conscienciar la població de la importància de fer-se la prova i de prevenir també la malaltia amb hàbits saludables, avui i demà hi haurà taules informatives al Mercat del Lleó de Girona i es repartiran davantals verds referits a la campanya. L'acció també es repetirà avui als mercats municipals de Palamós, Roses, Salt, Lloret de Mar, Portbou i Sant Feliu de Guíxols.

A més, avui hi ha una conferència a l'hospital Santa Caterina a càrrec del doctor Carles Lòpez Oliu, cap clínic del Servei d'Aparell Digestiu del centre, que acull fins al 13 d'abril una exposició.

Els actes continuen dissabte, quan «la senyora Caca» visiti Girona. Es tracta d'un personatge que consciencia la població i amb qui les persones interessades poden fer-se fotografies i vídeos per difondre-les a les xarxes amb l'etiqueda #mierdaenhuelga.

Finalment, a les 12 del migdia, tancarà la campanya una classse oberta de lindy hop a la plaça Salvador Espriu de Girona.