Banyoles es podrà contemplar des de les alçades, des del campanar del monestir de Sant Esteve, després de pujar per una escala de cargol construïda amb travertí. Una ascensió que dona l'oportunitat de fer-se una idea de la vila medieval i que constitueix un dels atractius principals d'una visita turística que també permet accedir a l'arqueta de Sant Martirià, datada del segle XV.

Les propostes de turisme cultural a la capital del Pla de l'Estany programades per a la resta del 2017 inclouen novetats com aquesta visita, anomenada «Banyoles medieval: des del carrer al campanar», que s'ha revisat i ampliat amb l'accés a més espais del monestir. Després de passar per la plaça Major, el Tint, la Muralla o la Pia Almoina -actual Museu Arqueològic-, es visitarà el monestir de Sant Esteve, el claustre, l'església amb el retaule gòtic de Santa Maria de l'Escala i es pujarà al campanar. Un cop a dalt, els responsables de la proposta destaquen que es tindrà als peus una panoràmica de l'antiga vila medieval, a partir de la que es podran explicar la creació i el funcionament d'aquella ciutat. Al final, es podrà visitar l'arqueta.

Noves tecnologies a la vila romana

La possibilitat de realitzar una visita virtual al jaciment de Vilauba, a Camós, amb el suport d'una recreació en 3 dimensions és una altra novetat rellevant. Les restes d'aquesta vila romana s'emmarquen entre els segles II-I abans de Crist i el VII després de Crist.

Tal com es va destacar en la presentació d'ahir, la recreació en 3D d'alguns espais permet interactuar entre el passat i el present, cosa que ajuda a entendre millor el jaciment arqueològic.

El director de Museus de Banyoles, Lluís Figueras, va destacar l'espectacularitat de les imatges virtuals d'un aplicatiu en el que encara s'està treballant i que s'anirà incorporant a la visita de manera progressiva.

«S'ha anat desenvolupant amb una base científica, les textures de la casa, els poms de les portes, les olles de les àmfores posades al rebost... estan tal com es van trobar a la restauració», va remarcar Figueras; qui va explicar que darrere d'aquest projecte científic coordinat pel Museu Arqueològic hi ha Pere Castanyer i Joaquim Tremoleda, del Museu d'Arqueologia de Catalunya. A través d'una empresa, els experts treballen en un programa que s'acabarà cedint al museu, tot i que encara és propietat de l'equip de recerca -va aclarir.

Aquesta visita es programarà el segon dissabte de mes, d'abril a octubre, amb el preu de l'entrada general a 4 euros; 2,5 per als més grans de 65 anys i gratuït per als menors de 6. Igual que el recorregut per la Banyoles medieval que, en aquest cas, es farà el tercer dissabte de cada mes.

L'estany centra un altre eix d'activitats que proposa explorar el paratge i conèixer la seva biodiversitat, adreçat sobretot a infants majors de 6 anys. El recorregut començarà al Museu Darder, per recórrer un dels recs fins a l'estany. Aquesta proposta és gratuïta.

La renovació de les visites guiades i activitats familiars ha anat a càrrec de Museus de Banyoles. Dur-les a terme serà cosa dels seus serveis educatius, Arqueolític. El regidor de Cultura de l'Ajuntament, Jordi Bosch, va destacar el valor de les noves propostes per donar a conèixer el patrimoni cultural i ambiental de la ciutat i el seu entorn.