Un estudi de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica, presentat ahir en unes jornades celebrades a l'hospital Santa Caterina de Salt, alerta de la manca de cirurgians plàstics a la sanitat pública catalana. Els professionals van denunciar que a tot Catalunya només hi ha 65 cirurgians plàstics, el que equival a 0,09 especialistes per cada 10.000 habitants, una de les proporcions més baixes de tot l'Estat.

L'informe va més enllà i mostra que gairebé un 50% dels 65 especialistes treballa a temps parcial i que més de la meitat d'aquest 50% té un contracte de menys de 20 hores. Així mateix, el 40% dels cirurgians plàstics que exerceix a la sanitat pública catalana ho fa en serveis hospitalaris que compten només amb dos o menys professionals d'aquesta especialitat. Segons l'associació, aquest fet limita la capacitat d'actuació d'aquests serveis, que no poden dur a terme procediments complexos, com microcirurgia, per als quals caldria un mínim de 3 especialistes.

L'estudi també revela grans diferències territorials pel que fa a distribució d'especialistes. Així, Barcelona és la província amb més cirurgians plàstics a la sanitat pública, seguida per Girona, amb cinc; mentre que Lleida i Tarragona només disposen d'1 i 4 professionals d'aquesta especialitat, respectivament, i amb un contracte a temps parcial.