l darrer despreniment es va produir el dimecres 15 de febrer a tres quarts de 12 del migdia. La baixada de terra i pedres va tornar a encendre les alarmes, va provocar la queixa de l'Ajuntament i va omplir pàgines de diaris i va ser tema dels noticiaris. Uns dies després, l'alcalde Miquel Reverter (ERC) assenyala que tot i el rebombori no li han fet gaire cas.

Fa poc, el batlle va enviar l'informe de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya al Departament de Territori Sostenibilitat. L'informe exposa que «la cinglera del Turonell presenta una elevada susceptibilitat a generar despreniments que poden tenir afectació tant en els edificis com en els vials situats al marge de la cinglera». En conseqüència, aconsellen planificar actuacions encaminades a minimitzar els seus efectes tant en els habitatges com en els carrers que limiten amb la cinglera.

Segons l'informe, el darrer despreniment va tenir lloc en un tram de basalt format per columnes situades en un nivell sobre el qual estan construïdes directament les cases del Barri Vell.

L'informe exposa que la cicatriu del despreniment té unes dimensions aproximades d'entre sis i vuit metres de longitud, mentre que l'altura oscil·laria entre els cinc i els set metres, segons la zona.

Segons les observacions efectuades pels tècnics des del balcó de la casa més afectada, «el massís resultant ha quedat molt fracturat». Hi han quedat blocs individualitzats de petites dimensions que estan en uns situació delicada. També han identificat la presència de diferents taques d'humitat, just per sota del pati d'horts d'un dels edificis.

Segons l'observació feta des de la base, hi ha molts blocs inestables de columnes de basalt individualitzades, amb separacions del voltant d'un metre quadrat. També van observar que els blocs individualitzats estan inclinats a favor del pendent, fet que augmenta la possibilitat de despreniment. Sota dels horts d'un altre edifici, van identificar un despreniment més antic. Durant la inspecció van observar molts indicis d'inestabilitat.

El motiu principal del despreniment va ser la infiltració de l'aigua provinent de la pluja, de les aigües residuals i de les aigües pluvials. Un altre motiu va ser la vegetació per causa de les arrels, les quals retenen l'aigua en el cicle de les glaçades.

El despreniment -segons l'informe- és un reflex del retrocés de la paret de la cinglera respecte al riu, un tipus de despreniments que es poden accelerar per l'efecte dels humans.