Un mes més el sol s'ha imposat a la ciutat de Girona i rodalies i les bones temperatures han batut un nou rècord. Aquest mes de març ha estat el segon més càlid des del 1911, quan es va posar en funcionament el sistema de recollida de dades meteorològiques a la ciutat.

Un bon temps amb predomini dels dies assolellats que es registra des del mes de febrer, quan la temperatura mitjana es va situar en els 12,3 graus. Aquest març, amb l'inici de la primavera, els termòmetres de Girona s'han enfilat encara més, registrant una temperatura mitjana de 14 graus, segons indica el meteoròleg Gerard Taulé. Només el supera el març del 2001, amb 15,4 graus. Unes xifres rècord que agafen més pes si tenim en compte que la mitjana al segle XX va ser de 10,6 graus, una dada molt per sota de la registrada el març del 2001 i del 2017.

Pel que fa a la màxima, els termòmetres de Girona s'han enfilat fins als 26,8 graus i no han baixat dels 4 en tot el mes. El rècord, però, continuen essent els 31 graus registrats el 23 de març de 2001 a l'observatori de Girona-Universitat.

La calor també s'ha notat a les rodalies de la capital gironina. A Salt, l'estació meteorològica va registrar una temperatura mitjana de 13,6 graus al març. A Sarrià, durant cinc dies es van assolir els 25 graus, la màxima, deixant una temperatura mitjana de 13,6 graus, segons Taulé.

«S'ha de destacar que si no glaça aquest abril, la zona de Girona-Sant Daniel haurà registrat l'hivern amb la glaçada tardana més precoç», exposa el meteoròleg.

Durant el mes passat, només va ploure a Girona 34,5 litres per metre quadrat, quan la mitjana el març és de 70. El mateix fenomen s'ha viscut a Salt i Sarrià, on van caure 39,3 litres per metre quadrat i 41,2, respectivament. «Ha estat un mes predominantment anticiclònic, amb algunes entrades d'aire fred que han durat molt poc i també amb adveccions del sud i sud-oest que han fet pujar molt la temperatura», destaca Taulé.

A Girona s'han registrat temperatures superiors als 20 graus durant 16 dies. L'anomalia tèrmica positiva ha estat més forta en les màximes (+3,8 graus) que en les mínimes (+2,2ºC) a la ciutat de Girona.