PERPINYÀ

Perpinyà és una ciutat que té el cor al Sud, que parla amb un accent marcat i que mira cap a Espanya i Orient. Una vila orgullosa del seu passat i optimista pel futur. Plàtans i palmeres conviuen al llarg de les amples avingudes assolellades. La seva ombra fa dansar les escultures femenines de Maillol, nues i orgulloses, dins d´un pati o en una petita plaça animada amb una font de marbre.

L´esplendor altiva dels Reis de Mallorca domina els carrerons populars amb les seves parades d´espècies, fruita o peix, de milers de sabors i aromes d´arreu del món.

La història és present en cada racó, als convents i museus, a les capelles i processons. La vida batega al ritme d´una sardana, una melodia de jazz, un acord de rock, la guitarra esclatant d´un gitano, o una melopea àrab que s´escapa per una finestra. A Perpinyà el present és viure aquí i allà, l´ahir i el demà.

SEGELLS I XARXA DE QUALITAT PER UNS POBLES BEN CUIDATS

«Les plus beaux villages de France» és una xarxa de pobles bonics, pintorescs e històrics que ofereixen un interès turístic. Als Pirineus Orientals, tenen aquest segell prestigiós, els pobles de Castelnou, Eus, Evol, Mosset i Vilafranca. Una passejada per aquests llocs plens d'història ens fan descobrir el castell de Castelnou i les seves botigues tan artesanals, la ciutadella de Vilafranca de Conflent vigilada pel Fort Liberia a dalt del seu turó, el poblet d'Eus que diuen que és el més assolellat de França i vigília entre la vall del Conflent i la vall del Cady cap a la Pica del Canigó, Evol un poblet refugi d'escriptors i artistes que aquí trobaren la pau i la tranquil·litat, Mosset amb la seva torre dels Perfums... Un món per descobrir amb calma, pam a pam.

Torreilles, Osseja i Vernet-les-bains tenen el segell de «station verte» pel seu entorn i tarannà sostenible, ofereixen als visitants i les famílies un marc tranquil i saludable.

EL CANIGÓ

Al cor del Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, el massís del Canigó és la porta entre dos mons: entre les terres altes i la plana del Rosselló, amb uns contraforts que presenten una atmosfera encantadora. La seva majestuositat s´imposa als paisatges del Languedoc i de l´Ariège, fins a la província de Girona.

Fascinat i intrigat per la seva elevada silueta, l´ésser humà va témer, va respectar, va admirar i va conquerir respectivament aquests cims glorificats pels relats i les llegendes. Considerada durant molt de temps la muntanya més alta dels Pirineus, amb més de 2.700 metres d´altura, el massís del Canigó es va convertir en la muntanya sagrada del País Català.

Es tracta d´una autèntica terra estimada pels catalans, i sempre atractiva per als visitants, on cada espai és accessible. Avui dia el massís del Canigó es distingeix per ser una de les joies dels Pirineus Catalans. Una joia que es pot descobrir a través d´activitats diverses: passejades amb carro, ascens al pic del Canigó, excursions adaptades a tots els nivells, excursions amb guia: a peu, amb bicicleta, a cavall o muntant altres animals.

A PEU

Caminar entre muntanyes i valls, descobrir una natura protegida de colors i variada i respirar aire pur. Aquests són els trets que ofereixen les excursions pels Pirineus Orientals. Una veritable àrea de diversió per als excursionistes, amb 3.500 quilòmetres senyalitzats i adaptats tant per a principiants com per als més experimentats.

Una de les millors opcions és la ruta de la Torre de la Madeloc. Un itinerari molt bonic que recorre tres nivells de terreny individualitzats. No suposa un gran esforç físic: 6,5 quilòmetres d´una durada de 3 hores amb un desnivell de 325 metres. L´itinerari comença al Coll dels Gascons (Port-Vendres).

Un altre dels recorreguts és la reserva de Jujols. Un fantàstic itinerari que permet descobrir els diferents tipus de territori que conviuen a la Reserva de Jujols, situada al costat esquerre del riu Têt. A la vegada també es pot gaudir, durant la primavera, d´unes vistes extraordinàries de la serralada nevada, des del Canigó fins a Cambre d´Aze. Es tracta d´un itinerari fàcil de 8 quilòmetres d´una durada de tres hores i mitja amb un desnivell de 500 metres, que comença a l´entrada del poble de Jujols.

AMB BTT

Els Pirineus Orientals són, sens dubte, el terreny privilegiat per als aficionats a l´excursió amb bicicleta o amb BTT. Grans espais, magnífics paisatges i aire pur. L´indret compta amb les Vies verdes, uns itineraris ideals per fer amb BTT.

Una d´elles és la Via Verda del riu Agly que comença a Port-Barcarès, a la vora del mar, a la punta sud de la platja, a la confluència amb el riu Agly, i acaba a Ribesaltes.

Una altra opció és l´itinerari conegut com «Al voltant de la frontera 1258». Però de quina frontera es tracta? És una història antiga que es remunta al 7 de novembre de 1659, data del conegut Tractat dels Pirineus. Al nord-oest de l´actual demarcació provincial, era França; cap al sud-est, el Regne d´Espanya. Aquesta línia fatídica tallava per la meitat el triangle Montner/La-Tour-de-France/Estagel. De fet, encara existeixen alguns pals perduts pels boscos o al costat d´alguna tàpia de pedra seca.

L´itinerari, que transcorre per aquesta antiga frontera, comença al poble francès de Montner. Es tracta d´un recorregut de 22 quilòmetres i d´una durada de dues hores amb un desnivell de 300 metres catalogat com a nivell difícil.

AMB TREN

Els Pirineus Orientals també es poden descobrir a bord d´un dels trenets turístics que ofereix la destinació. Els més coneguts són el trenet groc i el trenet roig. Le Train Jaune, el groc, transcorre pel Parc natural regional dels Pirineus Catalans i els pobles de Vilafranca de Conflent i Mont-Louis, conegut mundialment per les seves fortificacions construïdes per Vauban i classificades com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Els bitllets es venen únicament a les estacions de la línia que va des de Villefranche-Vernet-les-Bains a Latour-de-Carol.

L´altre trenet turístic que recorre els Pirineus Orientals és el Train du Pays Cathare et du Fenouillèdes, el tren roig. A través d´ell es descobreixen ciutats emblemàtiques com Espira de l´Agly, Cases de Pène, Estagel, Maury, St Paul de Fenouillet, Caudiès de Fenouillèdes, Lapradelle i Axat. Un recorregut per descobrir la riquesa d´aquestes terres formades per vinyes, valls verdes, altiplans desèrtics i boscos espessos.

AVENTURA

És també la zona del sud de França un lloc ideal per fer esports d´aventura. Una de les propostes són les passarel·les, els ponts i les tirolines de Les Angles Aventure. Ubicat enmig de l´espai lúdic del llac de Matemale/les Angles, en un entorn natural i segur, els visitants poden dur a terme un itinerari enmig dels arbres.

I per als amants de l´aigua, la zona ofereix diferents activitats per fer a les aigües braves que transcorren pels Pirineus Orientals. Una d´elles és el barranquisme que ofereix Esprit Canyon en diferents indrets com Le canyon du Llech-Cascade de las fous, o Le Gourg des Anelles.

Per a més informació podeu consultar:

www.tourisme-pyreneesorientales.com