Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Col·legis d´Advocats catalans avalen l´ús de pinso anticonceptiu per controlar la població de coloms als municipis.

Consideren que la pràctica de matar coloms per controlar la població és totalment ineficaç i contrària a les lleis proteccionistes vigents, provocant un augment d´aus i una gran despesa econòmica.

En canvi, la implantació del pinso anticonceptiu comporta, d´una banda, que els municipis que l´apliquen compleixin la normativa en matèria de protecció dels drets dels animals, i de l´altra que el control de població d´aus urbanes es faci per mètodes ètics, efectius i amb menor cost econòmic possible.

A la demarcació de Girona, aquest mètode s'utilitza a Ripoll, Cassà de la Selva i Hostalric, segons informa el Consell de l´Advocacia Catalana en un comunicat.

Un estudi realitzat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l´Agència de Salut Pública, segons destaquen els advocats catalans, ha demostrat científicament que el tradicional mètode de captures i matances no només no ha aconseguit reduir la població sinó que l´ha incrementat -un 95% es va incrementar la població de coloms a Barcelona en 15 anys, entre el 1991 i el 2006, quan es va aplicar el mètode de matances indiscriminades- mentre que experiències en grans ciutats europees i també catalanes han demostrat l´eficàcia del pinso anticonceptiu, que aconsegueix una reducció de la població d´entre un 30 i un 50% ja en el primer any i d´entre un 70 i un 80% en quatre-cinc anys.

El mètode d´esterilització de coloms a través de pinso anticonceptiu es basa en la ingesta de nicarbazina, un fàrmac que està aprovat pel Registre Sanitari de la Unió Europea i el Registre Sanitari d´Espanya per inhibir la formació d´ous en les aus i del que s´han realitzat diverses proves científiques que evidencien la reducció de forma efectiva del número d´individus, a més amb un cost econòmic molt inferior al que suposa matar a les aus.

A Catalunya són ja nou els Col·legis d´Advocats que compten amb Comissions de Protecció dels Drets dels Animals, entre ells el de Girona.