La CUP ha iniciat avui una campanya als carrers per exigir que es fixi d'una vegada la data i la pregunta del referèndum que ha de tenir lloc "com a molt tard a finals de setembre". L'acció ha estat coordinada a uns 200 municipis de tot Catalunya i consisteix a repartir 250.000 paperetes amb la pregunta que proposen els cupaires, la mateixa que ja havien plantejat els seus diputats al Parlament fa unes setmanes.

L'epicentre de la campanya ha tingut lloc a l'Arc de Triomf de Barcelona, des d'on s'ha advocat per un "gran pacte social i polític" per fixar la data i la pregunta. A la ciutat de Girona, l'acció reivindicativa ha començat al mercat de la Devesa i seguia a can Ninetes, a Santa Eugènia, i també en algunes bústies. En total, preveuen repartir 5.000 paperetes. "Aquesta és la nostra proposta de pregunta però estem oberts a acordar-la amb el Pacte Nacional pel Referèndum i amb la societat", ha explicat el regidor a l'Ajuntament de Girona, Lluc Salellas, destacant que hi ha uns mínims a la pregunta: "que sigui binària" i pregunti clarament "per la independència" i sense "subterfugis".

Al revers de la papereta "propagandística", que a Girona ha anat repartint el mateix regidor amb altres membres de la CUP, hi ha escrita una explicació de la campanya on es demana fixar "entre totes la nostra pròpia agenda política". Així, asseguren que "calen concrecions ja. Concrecions en la seva organització i en els aspectes centrals de la seva celebració", diuen recalcant que "no podem dependre dels ritmes que imposi l'Estat". Per tot plegat, exigeixen "clarament i urgentment un acord: un acord per una pregunta clara i binària sobre la independència; i un acord per la data del referèndum. No hi ha excuses".

Per a la CUP, el referèndum ha de ser "com a molt tard a finals de setembre", ha explicat Salellas, i "garantim que es farà". Ara, l'objectiu és "crear marcs" per eixamplar els partidaris del sí", "socialitzar i explicar la importància" del referèndum, per això la "urgència per fixar la data i pregunta" i no quedar-se en un debat permanent sobre la qüestió.