Gairebé un miler de gironins han participat en el projecte GCAT, Genomes per la Vida, un estudi de recerca genòmica per investigar les components genètiques en la salut i ajudar a predir malalties. L'estudi està encapçalat per l'Institut de Recerca Germans Trias, amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits, i durant el 2016 ha recollit 981 donacions a les comarques gironines.

Del total de mostres cedides per voluntaris gironins, 556 s'han obtingut a la seu del Banc de Sang a l'hospital Josep Trueta de Girona, mentre que les 425 restants provenen de les campanyes que han fet els equips mòbils en municipis com l'Escala, Banyoles, Ripoll, Olot, Blanes o Torroella de Montgrí. Entre les poblacions que han acumulat la participació de més voluntaris hi ha Sant Feliu de Guíxols (65), Palamós (68) o Santa Coloma de Farners (52).

En total, el desembre del 2016 ja s'havien obtingut gairebé 15.000 mostres arreu de Catalunya i els responsables de genòmica en salut preveuen acabar la fase d'acapte de voluntaris a finals d'aquest any, amb un total aproximat de 25.000 mostres.

Inicialment, la captació de voluntaris va començar pels hospitals de Sant Pau de Barcelona i el Germans Trias i Pujol de Badalona, tot i que actualment ja està implantat a gairebé tots els centres de referència en donació de sang que hi ha a Catalunya, i també es fan campanyes mòbils.

Amb un total de 465 dies de recollida -va començar a finals del 2015-, l'any passat es va arribar a recaptar prop de 29 mostres al dia als onze centres de reclutament del projecte, que són bàsicament els grans hospitals de Catalunya, com el Trueta, la Vall d'Hebron, Sant Pau, Bellvitge, l'Arnau de Vilanova de Lleida o el Joan XXIII de Tarragona, per exemple.

Seguiment dels participants

En la seva primera fase, la iniciativa Genomes per la Vida entrevista la població catalana d'entre 40 i 65 anys i fa un seguiment continuat del seu estat de salut a llarg termini. Els participants cedeixen una mostra de sang i comparteixen les seves dades de salut d'una manera totalment confidencial i protegida. Així, s'entrecreuaran les dades obtingudes amb les seves mostres biològiques amb informació com quines malalties pateix el voluntari o la seva família, a quines intervencions s'ha sotmès, si es medica i quins són els seus hàbits de vida.

Amb aquestes dades es realitzarà un estudi ampli del genoma i amb un seguiment a llarg termini, mitjançant contactes periòdics i a través de l'accés confidencial a les dades de salut públiques. El GCAT analitzarà i realitzarà correlacions entre la malaltia, la seva aparició, la trajectòria i els components genètics personals identificats.

El projecte va dirigit cap a l'estudi de genòmica de les malalties cròniques i les que afecten un grup ampli de població, per avançar en el seu coneixement, identificar biomarcadors i contribuir a la translació de la pràctica clínica.

L'objectiu principal és determinar com la predisposició genètica d'una persona i el genoma, en conjunció amb determinats factors ambientals i hàbits de vida modificables, pot incrementar, disminuir o mantenir inalterable el risc a desenvolupar una malaltia concreta, o bé la resposta a un tractament farmacològic específic.