L'activitat relacionada amb la Formació Professional a les comarques gironines ha estat doblement premiada en les últimes hores. D'una banda, ahir a la tarda, la fusió de l'oferta gastronòmica i l'esportiva ideada per una alumna de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona va rebre un premi a la 5a Mostra de projectes emprenedors d'FP a Catalunya. I de l'altra, dilluns, el Consell Català de Formació Professional va distingir l'empresari olotí Gaspar Espuña.

«La Fita» és el títol del projecte gironí premiat a la Mostra, realitzat per Marta Prat, estudiant del cicle formatiu de grau superior de Serveis de Restauració a l'Escola d'Hostaleria i Turisme. Aquest treball ha rebut el primer premi a la millor idea i el segon al projecte més viable. Al febrer, també va obtenir un reconeixement en el Concurs d'Emprenedoria a l'FP de les comarques gironines.

Pel que fa al certamen català, un projecte de l'institut La Garrotxa, d'Olot, també es trobava entre els segons i tercers premis. En total, el Departament d'Ensenyament va concedir 10 primers premis en una mostra amb 49 projectes a concurs.

Reconeixement a Gaspar Espuña

Pel que fa als Premis del Consell Català de Formació Professional, Gaspar Espuña, nascut el 1935 a Olot, és l'únic gironí premiat en la 3a edició d'uns guardons entregats per les conselleres d'Ensenyament i de Treball, Meritxell Ruiz i Dolors Bassa, respectivament. Espuña és un empresari del sector turístic que el 1985 va ser pioner amb la creació de la borsa de treball i les pràctiques. L'any següent, va obrir la primera escola d'FP d'Animació Turística d'Espanya. El 1991 va participar en la creació del Col·legi Oficial de Tècnics en Empreses Turístiques i en la realització dels Jocs Olímpics de Barcelona'92, aportant més de 600 alumnes com a voluntaris especialitzats. El 1993 va crear l'Escola d'Hoteleria del CETT, que primer es va obrir a l'Hotel Plaza de Barcelona i després es va traslladar a la seu actual, a la Vall d'Hebron. El CETT és un centre internacional de formació, investigació i transferència de coneixement en Turisme, Hoteleria i Gastronomia, que forma prop de 2.000 alumnes a l'any.

En la justificació del premi, el Consell Català d'FP va destacar que una de les apostes formatives impulsada per Espuña va ser la creació d'un programa de grau mitjà que integrés els títols de Tècnic en Cuina i en Serveis de Restaurant, que ha acabat sent el model de molts altres centres de FP, públics i privats, a Catalunya.

L'objectiu d'aquests guardons és distingir actuacions i tasques individuals destacades en l'àmbit de l'FP a Catalunya. A més d'Espuña, enguany els premis han reconegut la trajectòria d'Antoni Miquel, Francesc Ranchal, Juan Pedro González, María Ángeles Chavarría i Teresa Coll. Segons els responsables dels premis, aquestes persones han col·laborat en l'impuls d'iniciatives d'èxit i innovadores en la pedagogia, la gestió, l'assessorament, la qualitat, l'adequació a les necessitats del mercat de treball o la cooperació entre centres de formació i empreses.