La Fundació Oncolliga de Girona ha posat en marxa una comissió de treball per millorar la reinserció laboral a persones que han patit càncer. Està previst que la primera reunió se celebri el mes de juny, i participin empreses, sindicats, partits polítics i personal del món sanitari. La presidenta de la Fundació Oncolliga de Girona, Lluïsa Ferrer, lamenta que la societat "s'oblida" d'aquestes persones un cop s'han curat del càncer. "Hem de treballar per saber com podem millorar la situació que es trobaran un cop hagin superat la malaltia", reclama Ferrer. La presidenta de l'entitat ha fet l'anunci de la creació d'aquesta comissió en un acte que l'Oncolliga ha celebrat aquest dijous a l'Auditori Josep Irla de Girona.

Millorar les perspectives laborals d'aquelles persones que han patit càncer. Aquest és el repte que s'ha fixat l'Oncolliga pels propers mesos i per això han posat en marxa una comissió que debatrà en reunions periòdiques, quines polítiques cal aplicar per poder aconseguir reinserir aquestes persones. La presidenta de Fundació Oncolliga de Girona, Lluïsa Ferrer, ha confirmat que tenen el compromís de partits polítics, sindicats, empreses i el món sanitari per celebrar la primera trobada el mes de juny, i "començar a debatre cap on anar".

En aquestes reunions l'objectiu és arribar a acords per tal de resoldre dubtes que s'han plantejat en la jornada que s'ha celebrat aquest dijous i que ha servit per posar sobre la taula aquesta problemàtica. Entre altres coses es debatran qüestions relacionades amb la reincorporació progressiva a la feina, la creació de la figura d'un tutor o acompanyant que ajudi l'afectat en el procés de reinserir-se al món laboral un cop s'obté l'alta mèdica, la valoració dels factors emocionals i psicològics o la regulació per llei d'incentius per a les empreses.

Cada vegada més malalts sobreviuen

Segons dades aportades per la subdirectora general de l'Institut d'Avaluacions Mèdiques (ICAM),Lídia Domingo, l'any 2016 l'ICAM va valorar un total de 804 malalts de càncer a les comarques gironines, el 43,2% dels quals va acabar obtenint l'alta per a la seva reincorporació laboral i el 56,8% la proposta d'incapacitat permanent.

Domingo ha assenyalat que actualment hi ha cada vegada més persones que sobreviuen al càncer i que la meitat dels casos passen en període d'edat laboral, entre els 16 i els 65 anys. En aquest sentit, ha assenyalat que cal "una actuació multidisciplinar" que inclogui fisioteràpia, teràpia ocupacional, teràpia de discurs, rehabilitació de la vocació i psicologia, així com més informació.

Durant la jornada també s'han donat a conèixer diverses iniciatives que s'han posat en marxa des de les entitats del tercer sector que formen part de la Federació d'Entitats Catalanes contra el Càncer (FECEC), com ara les jornades de treball per establir ponts de comunicació entre els malalts i l'ICAM o el programa de suport a empresaris de micros, petites i mitjanes empreses.

També s'ha fet esment del programa Reprèn, un servei d'acompanyament a les persones que han patit un càncer en el seu procés de cerca de feina adaptat a les necessitats físiques i/o emocionals derivades de la malaltia.