Els hotels gironins preveuen ocupacions a l'entorn del 85% per a aquesta Setmana Santa, especialment els dies festius (del 13 al 17). Les millors previsions s'esperen al litoral però a comarques de l'interior també es podria arribar al 70% ja que encara hi ha neu a les pistes. Les bones previsions de temps i el fet que enguany les vacances siguin més tard al calendari fan que el sector turístic sigui més optimista que l'any passat. En general, les previsions marquen un augment de reserves tant als càmpings gironins (en el cas dels bungalows se situen entre el 70% i el 80%), com en el turisme rural (entorn el 90%) i en el sector dels apartaments turístics, on creixen fins al 70-80% (el 2016 eren entre el 60%-70%). Les reserves de darrera hora poden augmentar les expectatives. El client principal, el català.

Per a molts hotels del litoral, la Setmana Santa d'enguany marca l'inici de la temporada. El fet que sigui a mitjans d'abril fa que molts establiments obrin i ja no tanquin, a diferència del que va passar l'any anterior. En aquest sentit, i segons dades de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines, la previsió d'ocupació al litoral gironí oscil·la entre el 65% i el 70% a l'Alt Empordà; entre el 80% i el 85% a la zona de la Costa Brava Sud i entre el 85% i el 90% a la zona de la Costa Brava Centre. Des de la federació reconeixen que l'ocupació d'aquesta Setmana Santa serà superior, sobretot a les zones costaneres.

Respecte a Girona ciutat i rodalies, la previsió es troba entre el 70% i el 75%, i a les comarques d'interior com la Selva se situa entre el 50% i el 55% i entre el 70% i 75% a la Garrotxa. Pel que fa a les zones de muntanya, les reserves oscil·len entre el 60% i 65% a la Cerdanya i el 65% i el 70% al Ripollès. Enguany, el fet que hi hagi pistes d'esquí que encara estan obertes fa que s'aguantin les reserves als hotels propers al Pirineu però, no obstant això, la previsió de bon temps fa que siguin més baixes que l'any anterior.

Segons valora la federació, la mitjana d'estades serà de dues o tres dies, tot i que als establiments costaners és més alta i se situa entre tres i quatre dies. Aquí hi ha un canvi de tendència ja que, en anys anteriors, als hotels de la costa l'estada era de dos o tres dies.

Com és habitual en aquestes vacances, el perfil del turista és familiar, majoritàriament català i de la ciutat de Barcelona i rodalies. Per darrera hi ha visitants de la resta de l'estat espanyol, especialment del País Basc . Pel que fa al visitant estranger, la majoria dels turistes que visitaran la demarcació seran francesos tot i que s'esperen també alemanys i britànics.

Segons dades de la federació, el 39% dels visitants han contractat el viatge a través d'algun operador turístic o agència de viatges i la resta, el 61%, ho han fet de manera individual.

Lleuger repunt de reserves al turisme rural

Segons les dades de l'Associació de Turisme Rural Girona, els dies forts de la Setmana Santa (entre 13 i 17 d'abril) ja hi ha reserves entorn el 90%. La previsió de l'associació és que les reserves d'última hora encara puguin fer apujar l'índex fins al 95%.

La previsió d'ocupació és força homogènia a les diferents comarques gironines, ja que encara hi ha neu i les pistes d'esquí i també hi ha bona previsió meteorològica per passar les vacances a prop del mar.

Pel que fa a les reservar del primer cap de setmana (el de Rams), l'ocupació es troba entorn al 60% i per a la resta de dies de vacances escolars fins a Divendres Sant, la mitjana d'ocupació és del 40%.

La majoria dels clients que són d'arreu de Catalunya, especialment de l'àrea de Barcelona. Des de l'associació constaten que la tendència continua essent la de reduir el nombre de nits però, tanmateix, asseguren que el nivell de reserves és "lleugerament superior" al de la Setmana Santa del 2016.

Bones perspectives als càmpings

En el sector del càmping, la Setmana Santa suposa l'arrencada de temporada per a molts establiments. A la demarcació de Girona, aquestes vacances obriran el 60% dels establiments, tot i que els més grans no ho fan fins al mes de maig, aproximadament.

El clima és un factor determinant a l'hora de parlar de les reserves, sobretot per a les zones d'acampada on el client sap que hi ha disponibilitat i moltes vegades no fa reserva prèvia. En canvi, en el format de l'allotjament en bungalow sí que hi ha unes bones perspectives. Segons el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, ja hi ha entre un 70-80% dels bungalows reservats i confia que la xifra pugui pujar considerablement amb les reserves de darrera hora.

Gotanegra creu que aquesta Setmana Santa serà millor que l'anterior per dos factors. D'una banda, cau més tard en el calendari i hi ha més bonança climatològica i la festivitat coincideix també amb regions de França i Alemanya.

Un 10% més de reserves als apartaments turístics

Segons dades de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA), les perspectives són millors que les de la Setmana Santa del 2016. Llavors, la previsió d'ocupació se situava entre el 60-70% i ara ha crescut en deu punts: entre un 70-80% (respecte el total d'apartaments que estan oberts). Segons la gerent de l'ATA, Àngela Galceran, això és perquè enguany cau en abril i fa més bon temps i, alhora, perquè encara hi ha neu a les pistes. Això fa que tinguin reserves tant d'apartaments de platja com de muntanya i interior.

Pel que fa al tipus de client, la gran majoria són catalans o de la resta de l'Estat. Galceran confia que les reserves d'última hora faran augmentar la xifra.