A primers de maig i fins al desembre, el Consell Comarcal de la Garrotxa establirà sistemes de recollida nous i voluntaris al barri de les Olletes de la Vall d´en Bas (porta a porta), al barri de la Roureda de Sant Joan les Fonts (bosses personalitzades), al Nucli Antic d´Argelaguer (contenidors tancats amb obertura amb targeta i bosses identificatives) i al barri de can Blanc-can Jofre i can Potxa de Santa Pau (contenidors amb identificació d´usuaris i bosses personalitzades). Es tracta de zones d´uns 400 habitants cadascuna.

Un cop identificat el millor sistema serà el que s´establirà en la propera concessió del servei de recollida de residus a tota la comarca, excepte Olot i Besalú. La previsió és que l´aplicació del nou sistema comenci el 2018. Els resultats del nou sistema només entraran al 100% dels objectius quan la planta de triatge de la Garrotxa estigui en servei.

La finalitat és comprovar quin és el millor sistema per tal de fer el màxim possible de selecció de residus i així aturar la progressió en el preu de la recollida dels darrers anys. Un preu que, en pocs anys, ha passat de 95 a uns 180 euros i, si no s´aturà de cara el 2020 podria arribar als 250 euros. El motiu de la puja continuada són les penalitzacions de la Unió Europea per no fer prou selecció i l´augment de preu de l´entrada de residus a l´abocador de Beuda.

Els elements comuns dels sistemes en prova són la identificació dels veïns, tots tindran un codi de barres, un número i si és el porta a porta com que la recollida és a domicili ja se sap qui posa la bossa. Segons va explicar, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona (PdeCAT) la idea és que la identificació serveixi per aplicar el cobrament dels residus per generació. És a dir, qui selecciona més paga menys i a la inversa. Pel que fa a la voluntarietat de les proves és per tal d´avaluar el grau de voluntat dels veïns de participar en els nou sistema de recollida a implantar el 2018.

En el model de contenidors d´obertura amb targeta i bosses personalitzades que estarà en prova al barri de la Roureda (Sant Joan les Fonts), el Consell Comarcal lliurarà bosses transparents i amb codi de barres als veïns. El sistema permet relacionar el productor amb la bossa corresponent i establir el grau de compliment de reciclatge. Les bosses seran per la fracció resta i els envasos lleugers i plàstics.

Al Nucli Antic d´Argelaguer obriran els contenidors amb targeta i disposaran de bosses personalitzades. La idea és evitar que els veïns d´altres localitats que passen pel poble i deixin els residus.

Al barri de can Blanc-can Jofre i can Potxa de Santa Pau tindran un targeta d´identificació amb codi de números. El mateix codi estarà posat a les bosses de residus. Els contenidors estaran oberts.

Al barri de les Olletes de la Vall d´en Bas faran el porta a porta de residus de resta, orgànics i envasos lleugers o plàstics. Trauran els contenidors exteriors excepte els de vidre i de paper.