El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, ha tornat a insistir en la sobrecàrrega de feina del jutjat de família de la capital de província. En la presentació d'aquest divendres de la memòria del 2016 de l'Audiència, Lacaba ha demanat disculpes a la ciutadania per la situació «insostenible» d'aquest tribunal, ja que ha alertat que «s'està enfonsant» i es troba al límit del col·lapse. Ha remarcat que la matèria que tracta és «molt complicada i sensible» tant en àmbit familiar com social i ha subratllat que la ciutadania no hauria de rebre aquesta resposta. El jutjat de família s'encarrega de dictar custòdies de fills o divorcis, entre altres mesures. Per això, Lacaba ha avançat que s'està treballant per fer un jutjat paral·lel que es dediqui a aquesta àrea, mentre no es formalitza la creació d'un altre tribunal de família a Girona.

L'opció del jutjat paral·lel està pendent d'un acord entre el Departament de Justícia, el Ministeri de Justícia i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La Generalitat aportaria tres funcionaris, l'Estat un lletrat i el CGPJ un magistrat per formar aquest tribunal provisional, a l'espera de disposar del pressupost necessari per poder crear un nou jutjat de família a la capital de província. Lacaba ha explicat que, de moment, l'únic jutjat de família de Girona actualment acumula 2.330 assumptes en tramitació. Així mateix, ha afegit que en un període de quatre anys -del 2013 al 2016- ha rebut 9.209 casos. Per acabar, ha apuntat que el tribunal de família de Girona compta amb 351 demandes no incoades i amb 1.238 escrits pendents.

«És un dels punts vermells», ha conclòs Lacaba, que també ha posat el focus en les sentències pendents d'execució dels jutjats penals. El president de l'Audiència ha exposat que els sis jutjats penals de Girona i els dos de Figueres tenen entre tots -segons les dades de finals del 2016- 6.911 sentències en tràmit, a l'espera d'aplicar-se. «Si les sentències no s'executen, no hem fet res. Les podem penjar a la paret com si fossin un quadre», ha valorat Lacaba. En aquesta línia, Lacaba ha remarcat que encara es registra un retard en l'assenyalament dels judicis orals dels jutjats penals, sobretot als de Girona. «Com més es tarda, més problemàtica és la celebració de les vistes», ha subratllat, ja que ha manifestat que això provoca dificultats per trobar els testimonis, «que no recorden bé els fets».

Prevenció per les clàusules sòl

El president de l'Audiència de Girona també ha avançat que, de manera preventiva, s'ha fet un estudi per pronosticar la càrrega de feina que poden arribar a suposar les demandes per la via civil relacionades amb les clàusules sòl. Per tant, com que s'ha contemplat una possible «allau» d'aquest tipus de casos, una opció que es podria aplicar per reduir la feina dels jutjats -que ja pateixen una sobrecàrrega- és que un únic tribunal centralitzi les demandes de les clàusules sòl.