La demanda d'habitatge a Porqueres supera amb escreix l'oferta del municipi, un fet que l'Ajuntament ja sospitava i que ara ha confirmat, gràcies a un estudi en el que han participat els sectors familiar i jove del poble, i Agents de la Propietat Immobiliària (API) del Pla de l'Estany. Davant el resultat, el Consistori ha decidit impulsar el desenvolupament urbanístic de tres sectors on és possible construir: al centre de la població, a la plaça Catalunya i al carrer Sant Andreu.

D'altra banda, l'alcalde de Porqueres, Francesc Castañer, va explicar que també han vist la necessitat de difondre les polítiques d'habitatge comarcal, centralizades en una oficina a Banyoles, ja que han constatat que el desconeixement és generalitzat.

L'estudi ha tingut en compte les dades disponibles del municipi a través del padró, del cadastre i de l'oficina d'habitatge, entre d'altres. A aquesta informació s'hi ha afegit el resultat d'una enquesta adreçada als possibles demandants d'habitatge, diferent segons si els destinataris eren joves d'entre 16 i 35 anys -un 73% ha dit que vol quedar-se al municipi- o famílies; a més d'una altra dirigida als API de la comarca, als quals es demanava l'opinió professional del sector.

De les dades demogràfiques es desprèn que Porqueres tindrà un saldo net d'entre 10 i 16 habitatges nous fins el 2016. La informació recollida a l'oficina comarcal mostra que l'any passat hi havia 78 persones interessades en un habitatge de protecció oficial a Porqueres, 15 de les quals no hi estaven empadronades. Sobre aquest fet, Francesc Castañer va informar que hi ha poc habitatge de protecció i que una part es trobaria en els sectors a desenvolupar.

Un d'aquests es troba a tocar del Casal d'Avis de Porqueres i interessa especialment a l'Ajuntament, «perquè s'hi poden fer pisos i permet completar la trama urbana», va dir l'alcalde. Un altre està al sector de la plaça de Catalunya, que Castañer va apuntar que «urbanísticament no contempla la possibilitat de fer pisos però sí habitatges». La tercera àrea de creixement està al carrer Sant Andreu, on sí es poden aixecar pisos. El propòsit de l'Ajuntament és iniciar converses amb els propietaris per ajudar-los a desenvolupar les urbanitzacions i fer-los veure que «ara que tenim identificada una demanda poden vendre abans de començar a urbanitzar» -va dir l'alcalde.