El Vaticà ha de tramitar un permís per fer possible que l'Església Catòlica i l'Ajuntament d'Olot puguin establir un conveni de cessió i l'edifici de la Divina Providència pugui passar a disposició de la ciutat.

Segons va explicar l'alcalde, Josep Maria Corominas (PDeCAT) ahir, fa uns dos anys, l'Ajuntament i una entitat van començar a negociar la cessió de l'edifici per fer-hi pisos tutelats.

En primer lloc, l'alcalde va establir negociacions amb les germanes clarisses, que ocupen una petita part de l'edifici, i amb Càritas Garrotxa, que ocupa una part més gran encarada al riu, i després va contactar amb el bisbe de Girona. Les tres germanes que viuen a l'edifici no van posar impediments, Càritas va demanar un local alternatiu i tampoc s'hi va oposar i el bisbe de Girona es va mostrar predisposat a cedir l'edifici al municipi.

Així doncs, segons l'alcalde, totes les parts estaven d'acord a culminar un conveni de cessió i que l'edifici pogués ser destinat a pisos tutelats.

Olot ja té pisos tutelats que són regits per la Fundació de l'Hospital d'Olot, però l'augment de la població envellida fa que en necessitin més.

Tot anava bé, però quan va ser l'hora de decidir la titularitat i la manera de traspassar la propietat a l'Ajuntament, les negociacions es varen encallar.

L'alcalde va aclarir que l'edifici és propietat la comunitat religiosa de les Clarisses, però per vendre'l o per donar-lo necessiten el permís de les màximes autoritats eclesiàstiques i hi ha tot un problema de burocràcia eclesiàstica.

A partir d'aquí, l'alcalde va considerar que ningú té voluntat d'encallar el traspàs de la Providència, «però està així». Va definir la situació com un problema intern de l'església Catòlica.

Segons ell, l'Ajuntament sempre estarà interessat en uns terrenys que va definir de fantàstics.

Signatures

L'alcalde va indicar que pels mitjans de comunicació sabia d'una recollida de signatures d'exalumnes de l'escola que hi havia hagut a l'edifici. Ha transcendit que els exalumnes volen publicar un manifest.

Respecte a la iniciativa, va indicar que l'Ajuntament hi té poca cosa a dir, perquè es tracta d'una qüestió de l'Església.

L'edifici de la Divina Providència està situat entre l'estació d'autobusos i el riu. Es tracta d'un immoble molt gran de construcció d'aspecte sòlid. Segons va explicar l'alcalde, l'edifici ha tingut un paper important en la història de la ciutat.

Ha servit de convent i d'escola. Ara, una part important de l'edifici està sense utilitat i l'Ajuntament el voldria aprofitar; si no per a pisos, per a un altre ús públic.