La lluita contra el terrorisme ha portat canvis a les fronteres i l'aeroport de Girona no se'n salva. Si a la Jonquera es pot veure, per exemple, sobretot que per la banda francesa hi ha policia controlant documentació dels viatgers, doncs aquesta imatge ara també es trasllada a les instal·lacions aeroportuàries de Vilobí d'Onyar amb més intensitat.

El motiu: una modificació del codi de fronteres Schengen que té com a objectiu millorar la seguretat i, sobretot, la lluita contra el terrorisme gihadista.

Una de les novetats dels controls són els que afecten els ciutadans de la Unió Europea (UE) i els controls de sortida de tots els viatgers. Això suposa que a partir d'ara es veurà els agents de la Policia Nacional que comencen a comprovar tota la documentació de viatge quan els ciutadans de la UE puguin entrar i sortir del territori Schengen a través de la consulta de les bases de dades pertinents.

Cal recordar que l'espai Schengen és un espai creat el 1995 per suprimir les fronteres comunes entre els estats integrants i establir controls comuns a les fronteres exteriors d'aquests països. Està format per 25 països.

Aquesta mesura va començar a implementar-se des d'ahir i l'aeroport de Girona és un dels punts de l'Estat espanyol. Per intentar que es molesti el menys possible els viatgers de les instal·lacions de Vilobí d'Onyar, el que està previst, tal i com va informar ahir el Ministeri de l'Interior, és permetre fer ús dels sistemes ABC que es troben instal·lats en diversos punts de l'Estat com ara l'aeroport de Girona.

Més personal

A aquests sistemes tecnològics cal sumar-hi també un refoç del personal que hi ha en els punts on hi hagi més pas de viatgers, que naturalment, per aquestes dades serà a les instal·lacions de Vilobí on es preveu un gran moviment de passatgers i avions enlairant-se i aterrant, ja que comença la Setmana Santa.

Per evitar aglomeracions el que es demana als ciutadans que viatgin aquests dies i hagin d'entrar o sortir de l'espai Schengen és que portin sempre al cim el passaport biomètric o en cas dels ciutadans espanyols, el DNI electrònic. Amb aquests documents es permet poder accedir als sistemes ABC que es troben instal·lats des de fa poc més de dos anys a l'aeroport de Girona.

Les instal·lacions de Vilobí són un dels punts d'Espanya que compta amb aquest sistema però també n'hi ha a punts fronterers marítims i terrestres així com als aeroports de Madrid, Palma de Mallorca, Alacant i Màlaga. També se'n pot trobar al port d'Algesires o el punt de control de la Línea de la Concepción.