A primers de maig i fins al 31de desembre, el Consell Comarcal de la Garrotxa establirà sistemes de recollida nous i voluntaris a zones de 400 habitants de Sant Joan les Fonts, Argelaguer, Santa Pau i la Vall d'en Bas.

En concret al barri de les Olletes de la Vall d'en Bas faran el porta a porta; al barri de la Roureda de Sant Joan les Fonts adoptaran bosses personalitzades; al Nucli Antic d'Argelaguer faran servir contenidors tancats amb obertura amb targeta i bosses identificatives; i al barri de can Blanc-can Jofre i can Potxa de Santa Pau usaran contenidors amb identificació d'usuaris i bosses personalitzades.

Un cop identificat el millor sistema, serà el que s'establirà en la propera concessió del servei de recollida de residus a tota la comarca, excepte Olot i Besalú. La previsió és que el nou sistema comenci el 2018.

La finalitat és comprovar quin és el millor sistema per tal de fer el màxim possible de selecció de residus i així aturar la progressió en el preu de la recollida dels darrers anys.

Un preu que, en pocs anys, ha passat de 95 a uns 180 euros i, si no s'atura, de cara al 2020 podria arribar als 250 euros. El motiu de la puja continuada són les penalitzacions de la Unió Europea per no fer prou selecció i l'augment de preu de l'entrada de residus a l'abocador de Beuda.

L'element comú dels sistemes és la identificació dels usuaris.