L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) s'ha declarat «indignada» per l'augment de la taxa turística acordada per la Generalitat de Catalunya per considerar-la «injusta i desproporcionada».

La mesura, que va entrar en vigor el passat 1 d'abril, significa un increment de 0,45 euros per persona i nit a 0,90 euros, excepte a Barcelona, on la pujada és de 0,65 a 2,25 euros. L'ATA entén que s'equipara el sector amb els establiments de luxe «vulnerant el principi de proporcionalitat» i afegeix que «no és lògic que es faci pagar a una família que s'allotja en un apartament turístic com si ho fes en un hotel de quatre estrelles o superior».

Aquest col·lectiu subratlla que la Generalitat es va comprometre a no posar en marxa la mesura sense haver-la consensuat abans i denuncia que es posa pressió a les empreses que gestionen els apartaments en fer-les responsables solidàries en cas que el propietari es negui a abonar la taxa. A banda de la crítica per l'apujada de la taxa, l'ATA també critica que la Llei d'acompanyament dels pressupostos «posa més pressió» sobre les empreses que gestionen apartaments turístics ja que les fa responsables solidàries en cas que el propietari no pagui la taxa turística que pertoca per cada habitatge.

Amenaça d'accions legals

L'entitat creu que el Govern hauria de concentrar els esforços en «lluitar contra la il·legalitat i no posar més pals a les rodes al sector». L'ATA no descarta emprendre accions legals per tirar enrere aquestes mesures, que considera que li suposen «un greuge».

La lluita contra l'intrusisme i continuar avançant en la legalització de la totalitat dels apartaments i habitatges d'ús turístic de la demarcació és el principal objectiu de l'ATA. Una de les primeres accions que s'estan duent a terme en aquesta línia són unes jornades a diferents municipis de les comarques gironines per conscienciar propietaris i gestors i totes les persones interessades de la necessitat de tenir-los regularitzats.