El Consorci de l'Alta Garrotxa ha instal·lat dos sensors per tal de fer una primera aproximació de la contaminació a l'Alta Garrotxa. Els sensors mesuren la foscor que hi ha en un lloc determinat. Per a un mesurament correcte necessiten un angle de 60 graus cap al cel i un espai prou obert, perquè cap element de l'orografia intercedeixi en la presa de dades.

La brillantor del fons del cel és la brillantor o resplendor atribuïble a la radiació de fons i d'objectes celestes i la luminescència de les capes altes de l'atmosfera. Per avaluar-la, es mesura el flux lluminós procedent del cel per unitat de superfície i d'angle sòlid.

La previsió és que, ben aviat, el Consorci comenci una segona fase de mesuraments. Això no obstant, la segona part es farà de forma contínua a través de la xarxa viària de l'espai.

Les mesures de la contaminació lumínica són per l'elaboració d'un document sobre la vialitat de valorar i protegir el cel nocturn.

Es tracta d'una acció inclosa en el programa d'actuació 2016-2020 de la Carta Europea de Turisme Sostenible.

L'objectiu de la Carta Europea és promoure el desenvolupament del turisme sobre la base de la sostenibilitat dels espais naturals.

També hi col·labora el Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica (SPCAL) de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

Es tracta de l'organisme que gestiona el Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es representen les dades en un format de fàcil consulta i accés. El mapa és un recurs per a professionals i aficionats a l'astronomia.

La qualitat del cel és un factor essencial per la biodiversitat. Depèn molt de la proximitat de les zones urbanes.

En aquest sentit, l'Alta Garrotxa és considerada una de les zones de Catalunya amb més bona qualitat del cel nocturn. Es tracta d'una subcomarca allunyada de les grans concentracions urbanes i amb pocs nuclis de població a l'interior.

La circumstància fa que disposi de zones molt netes de factors contaminants, cosa que repercuteix en la biodiversitat de la zona.