A principis de la dècada dels 80, l´aleshores director de l´Aeroport Girona-Costa Brava, Víctor Meléndez Montes, va tenir un somni: volar de Girona a la metròpoli que, segons cantava Frank Sinatra, «no dorm mai»: Nova York.

Així ho recull l´acta del plenari que va celebrar la Cambra de Girona la Diada de Sant Jordi de l´any 1981 sota la presidència de Josep Maria Ginés, qui va informar a la institució que havia rebut «una trucada» de Meléndez Montes en què li demanva «suport» en cas de confirmar-se «el projecte de la companyia aèria nord-americana TWA d´establir un vol quinzenal amb Nova York» que «aterrés a Girona i no a Barcelona».

La cosa, però, no va passar d´una tímida declaració d´intencions i en cap altre ple de la Cambra es va tornar a parlar de la possibilitat que l'aeroport de Vilobí acollís un vol transoceànic que el connectés amb la ciutat dels gratacels.

Eren anys de Guerra Freda, i l'altra gran superpotència (Rússia), també interessava als gironins. El 1979, la presidència de la Cambra de Comerç també informava dels contactes mantinguts amb l´aleshores ambaixador d´Espanya a l´URSS, Joan Antoni Samaranch, vistes «les possibilitats» de programar «viatges turístics de ciutadans soviètics a la Costa Brava en època de temporada baixa». També es mencionava interès per potenciar el transport aeri de mercaderies a la potència comunista.

Girona té avui dia un vol amb Moscou (l'opera Pobeda Airlines). Amb els Estats Units, de moment sembla impossible establir una ruta. Però ja hi ha aerolínies de baix cost com Norwegian o Level (filial d'Iberia) que preparen vols transatlàntics des de Barcelona. Ryanair ja ha anunciat en diverses ocasions la intenció de seguir aquests passos... Ho podria fer des de Girona?

El vol que el 1973 va portar obres de Dalí des de Califòrnia

No obstant, les instal·lacions de Vilobí d'Onyar si que han acollit, de forma esporàdica, algun vol provinent dels Estats Units. El primer va ser el 28 de Març del 1973. Arribava de Long Beach (California), i era el DC10 d´Iberia batejat amb el nom de "Costa Brava". A bord portava dos quadres originals de Salvador Dalí.

De l'arribada d'aquell vol en queda aquest vídeo de Narcís Sans

Segons informa Pere Magrià, aquest mateix avió, uns mesos més tard va patir un accident a l´aeroport de Boston: una forta ràfega de vent va fer que l´avió toqués el terra cent metres abans de la pista, provocant danys en els motors i el fusellatge de l'aparell. Tot i que cap dels 159 passatgers que hi havia a bord va resultar ferit, l'avió va quedar del tot irrecuperable.