El Departament de Salut va finançar a sis pacients gironins els tractaments que requerien i que no ofereixen els hospitals públics de Catalunya. Ho va fer a través de les anomenades prestacions excepcionals, un servei que presta la conselleria quan es troba amb un pacient que necessita un tractament molt específic i que no pot ser prestat a través d'un centre del sistema sanitari públic català o espanyol. Així, el Departament possibilita al pacient el fet de desplaçar-se a un centre privat de Catalunya, la resta de l'Estat o a un hospital de fora del país, sempre que els motius clínics ho justifiquin.

Dels sis expedients de prestacions excepcionals que es van tramitar l'any passat a la regió sanitària de Girona, tres van permetre derivar el pacient a un centre hospitalari d'Europa i un quart, als Estats Units. Pel que fa als dos casos restants, els pacients van poder rebre el tractament en un centre privat de l'Estat.

Fonts del Departament de Salut detallen que el nombre de pacients que requereixen una prestació excepcional que no forma part de la cartera de serveis del CatSalut o el Sistema Nacional de Salut es manté estable des de fa anys i és relativament petit. A Catalunya, per exemple, al 2015, es van tramitar una cinquantena de peticions per ser derivat fora del país, i una desena més per rebre atenció a la sanitat privada d'aquí o d'una altra comunitat autònoma.

Es tracta, sobretot, de patologies pediàtriques, oncològiques o cardíaques que, per la seva complexitat, requereixen un alt grau d'expertesa que concentren molt pocs centres a nivell internacional o nacional. En alguns casos, detallen fonts de Salut, hi ha abordatges concrets que durant un temps van ser objecte de prestació excepcional i que posteriorment han estat assumits per la sanitat catalana, quan algun centre del país ha adquirit l'expertesa necessària per tractar-los des d'aquí.

Per poder accedir al tractament, cal que ho demani el metge, que ha de tramitar una sol·licitud d'autorització de la prestació assistencial a la Unitat d'Atenció al Ciutadà de la regió sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut).

L'encarregada de valorar i donar llum verd a aquestes sol·licituds de caràcter excepcional és la Comissió d'Assistència Sanitària per a Convenis Internacionals i Prestacions Excepcionals (Cascipe). Aquesta avalua la petició, que ha de ser amb evidència científica i anar acompanyada d'un informe mèdic d'un centre públic català, estudia si hi ha altres possibilitats, i, en cas que no, emet l'acord.

A més de les primeres visites del pacient, les prestacions excepcionals també inclouen les visites de seguiment.