Cinc alumnes de 1r d'ESO de l'Escola Vedruna de Girona han arribat a la final d'un concurs de robòtica organitzat per l'empresa americana Vex i que es farà el 20 d'abril a la ciutat de Louisville, als Estats Units.

Ho faran després d'imposar-se en el campionat que es va fer ara fa un mes a Salt, on van participar diferents equips d'arreu de Catalunya. Fins la data del viatge, els pares dels joves i l'escola han preparat diferents actes, com un berenar popular o la venda de clauers i números de la rifa, que se sumaran a les aportacions que ja han rebut per part de diverses institucions i que han de servir per pagar el viatge i la inscripció.

La directora de l'Escola Vedruna, Marta Oliva, es mostra «orgullosa» que el nom del centre arribi tan lluny i diu que el més important és l'experiència que suposarà per als cinc alumnes.

En Gerard, l'Àngel, en Marc i l'Adrià són quatre joves que cursen 1r d'ESO a l'Escola Vedruna de Girona i que estan a punt de fer realitat el que fins fa poc semblava només un somni. Viatjaran juntament amb els seus pares a Louisville, a l'estat de Kentucky (EUA) per enfrontar-se a una vuitantena d'equips més de tot el món en el concurs de robòtica que organitza l'empresa americana Vex. Ho faran perquè han estat els guanyadors de la prova regional que es va fer a Salt, on participaven joves d'entre 6 i 14 anys.

L'Adrià reconeix que «els ha sorprès» ser els guanyadors i, com els seus companys, diu que «es mor de ganes» d'arribar a Louisville per poder competir. «Sabíem que ho podríem fer bé, però no ens pensàvem que guanyaríem», diu l'Àngel.

Una experiència vital

La final consta de dues categories, la Vex IQ, on estan enquadrats els joves gironins i que està reservada a alumnes d'entre 6 i 14 anys, i la Vex EDR, reservada per a estudiants d'edats superiors. Tot i que saben que serà molt difícil, els quatre alumnes del Vedruna asseguren que tenen «tota la il·lusió del món» per fer-ho bé i, per què no, guanyar.

Fins al dia de la competició, els joves estan acabant d'afinar els dos robots que presentaran i que hauran de superar diverses proves, enfrontant-se amb màquines d'altres equips. En aquesta feina els està ajudant l'Èlia, la cinquena component del grup, que no podrà viatjar als Estats Units per temes personals.

La directora del Vedruna, Marta Oliva, explica que és un orgull que el nom del col·legi viatgi tan lluny i diu que el més important per als quatre nois és «l'experiència de vida» que tindran. «Només cal veure com estan de contents», destaca Oliva.

Des del col·legi s'han bolcat per ajudar els joves a pagar les despeses del viatge, amb diferents actes com un berenar popular o la venda de números de la rifa. A més, també han demanat finançament a diferents institucions i empreses privades que vulguin patrocinar les samarretes que els joves lluiran en el concurs.

Cal tenir en compte que, a més del vol a Chicago, cal sumar el cotxe de lloguer fins a Louisville, les nits d'hotel i la inscripció per poder participar a la final, i que costa 800 euros.