Els científics del CREAF demanen la col·laboració de la ciutadania per estudiar la plaga de la processionària del pi. Els investigadors han engegat una campanya a les xarxes socials i demanen que els ciutadans els ajudin a recollir dades sobre l'afectació dels boscos catalans causades per les erugues processionàries.

La iniciativa, que s'emmarca dins el projecte «Boscos sans per una societat saludable» que impulsarà la Fundació Bancària la Caixa en els propers mesos, pretén millorar el coneixement que tenen els científics sobre el cicle biològic de l'espècie i avaluar la seva capacitat per afectar grans extensions de bosc.

Per a fer-ho, els investigadors demanen que els ciutadans que es trobin zones boscoses afectades per la processionària dels pins les pengin a les xarxes socials amb les etiquetes #alertaforestal #processionaria o els les facin arribar a través del correu electrònic alertaforestal@creaf.uab.cat.

Malgrat que en aquest moment el cicle de la la processionària la major part de les erugues ja han baixat dels arbres fent les conegudes processons, els investigadors remarquen que no necessiten imatges de les fileres d'insectes, sinó fotografies que els permetin fer una estimació aproximada de la quantitat de fulles que s'han menjat aquestes erugues.

Per identificar aquestes àrees boscoses afectades, el més fàcil és fixar-se en la presència de bosses de seda als arbres que deixen les erugues abans de baixar per enterrar-se.

«La foto ideal que estem demanant és d'un vessant de bosc poc o molt defoliat en la qual les bosses de processionària siguin ben visibles», explica Jordi Vayreda, investigador del CREAF i un dels promotors d'aquesta nova campanya.

Perquè les dades siguin útils, els investigadors necessiten conèixer amb la màxima precisió possible el moment, la posició i l'orientació de la màquina que ha pres la fotografia.

Per això és important que les persones que hi participin activin el posicionament GPS del mòbil (o de la càmera de fotos) i que enviïn la foto en el moment de fer-la. Si això no és possible, caldrà localitzar la foto en un mapa per enviar les coordenades en el cos del missatge.

Ajut a la feina dels rurals

Els Agents Rurals realitza cada hivern una intensa campanya arreu de Catalunya per valorar l'afectació de les pinedes per la processionària. Amb la informació que recullen, el Departament d'Agricultura pot preveure les necessitats i prioritats de tractaments en les diferents zones afectades.

Gràcies a aquesta feina, per exemple, Agricultura va decidir el setembre passat triplicar els tractaments en relació a la campanya anterior; uns tractaments que s'han dut a terme en 20.000 hectàrees de bosc de les comarques més afectades per la processionària del pi, com la Cerdanya, el Ripollès, la Garrotxa o l'Alt Empordà.

La campanya de participació ciutadana que ara es proposa complementarà aquesta informació durant la resta de l'any i permetrà obtenir dades de tot el cicle biològic d'aquest insecte lepidòpter.

«En cap cas les campanyes de ciència ciutadana poden substituir la feina experta que de manera programada, metòdica i exhaustiva fan els Agents Rurals cada any per valorar els efectes de la processionària en els nostres boscos», remarca Jordi Vayreda.