Girona podria tenir un jutjat de vigilància penitenciària. Aquesta és una de les propostes que hi ha sobre la taula de la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, va explicar divendres de la setmana passada -en la presentació de la memòria judicial de l'any 2016- que la sala de govern del TSJC estudia l'opció de crear aquest jutjat de vigilància penitenciària. Lacaba va afegir que la ràtio d'interns de les comarques gironines avala que es pugui disposar d'un jutjat d'aquest tipus.

En concret, va remarcar que el centre penitenciari de Puig de les Basses -situat al terme de Figueres- compta actualment amb uns 800 interns (tot i que va subratllar que podria arribar a tenir-ne uns 1.200), mentre que el centre penitenciari obert de Girona atén prop de 150 usuaris. Davant aquesta situació, Lacaba va considerar que no és adient que els interns disposin del jutjat de vigilància penitenciària a Barcelona. «El més lògic és que el jutge s'apropi als interns, perquè una de les funcions és resoldre els problemes que sorgeixen», va posar de manifest.

Per això, el president de l'Audiència va plantejar que un jutjat de vigilància penitenciària de Barcelona es traslladi a la demarcació de Girona. De fet, es tracta d'una petició que també s'ha demanat des del Col·legi d'Advocats.

Repartiment dels jutjats socials

Així mateix, en la presentació de la memòria del 2016, Lacaba va explicar que una altra de les propostes que estudia la sala de govern del TSJC és «comarcalitzar» els jutjats socials de Girona i Figueres. Com que Figueres assumeix menys casos que Girona, Lacaba va apuntar que la idea seria que el tribunal de la capital de l'Alt Empordà pogués «compartir» els assumptes que correspondrien a altres partits judicials. D'aquesta manera, la redistribució afectaria els quatre jutjats socials de la província: els tres que hi ha a Girona i el de Figueres.

Lacaba va avançar que Figueres podria assumir els assumptes dels partits judicials del mateix Alt Empordà, d'Olot i, fins i tot, de Ripoll. Malgrat tot, el president de l'Audiència va manifestar que les propostes que analitza la sala de govern del TSJC es troben en fase d'estudi, de manera que no està assegurat que cada petició es pugui acabar aconseguint.

«La violència de gènere no acabarà si no hi ha una implicació de tota la societat»

El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, també va valorar en la presentació de la memòria judicial del 2016 que «la violència de gènere no acabarà si no hi ha una implicació de tota la societat». En el punt de l'informe dedicat al jutjat de violència sobre la dona, Lacaba va remarcar que «la xacra» d'aquest tipus de violència no s'aturarà només «amb lleis i accions penals». Per això, va considerar que és necessària una actuació «integral, de conjunt». «Cal que impliquem gairebé tothom», va voler posar de manifest Lacaba.

Segons la memòria del 2016, el jutjat de violència sobre la dona de Girona va ingressar 97 assumptes civils i 1.340 penals (un 8,49% menys i un 12,89% més, respectivament, que el 2015). Així mateix, l'any passat aquest tribunal va resoldre 105 casos civils i 1.366 de penals. També a finals del 2016, estaven en tràmit 43 assumptes civils i 136 penals.