El 1867, fa 150 anys, és la data en què es té constància de la primera celebració de la processó del Dijous Sant a Camprodon. Fa 31 anys es va reprendre i s'ha convertit en un dels actes més importants al conjunt de la Vall.

Com ha evolucionat la celebració en els últims 31 anys?

Són tres processons, la del Dijous Sant amb la sortida dels armats, Divendres Sant al matí amb la processó de les dones i Divendres a la nit es munta el retaule al monestir de Sant Pere i es va a la processó. Canvis? Sempre n'hi ha, l'any passat vam celebrar els 30 anys i aquest celebrem que som vius i que ens mantenim.

Quantes persones hi participen?

Hi ha 600 figurants, amb attrezzo i tot. Hi ha gent que fa 30 anys que surt i un dia o altre es cansa i és normal, per això hem incorporat gent nova, s'ha renovat molt.

Quin seria, segon el teu criteri, el moment més emocionant?

Comença a haver-hi més gent el dijous que el divendres. Dijous és una processó molt moguda, la dels soldats romans i a la mainada agrada molt. Surten del monestir, van al pont romà, d'allà a l'ajuntament, a marxa ràpida, i la gent els segueix al darrere. Els agrada.

Al pont és on els soldats s'enfilen i sota també es llegeix...

Allà es fa una mica de teatre i es demana l'entrada al poble. La màxima autoritat, en aquest cas l'alcalde, ha de dir sí o no, encara que per les bones o les males et faran entrada al poble. Al pont romà hi ha la porta de la Cerdanya que antigament era una de les entrades al poble i per això s'escenifica allà.

I divendres al matí tenen la processó de les Dones...

Podríem dir que és la més devota, la més sentida. No sé si hi ha religió aquí, si hi ha turisme, si hi ha devoció, si hi ha tradició... però és una de les processons més sentides. Tornen a sortir els soldats i surt un pas, el de Jesús de Natzaret, portant la creu a les espatlles, i va des de l'església del Carme al monestir de Sant Pere. Divendres a la nit ja és la processó que es munta el retaule, els 9 passos i es va escenificant. Al monestir es va parlant. Quan passa la dolorosa s'explica què és la dolorosa, qui eren les tres Maries, qui era Jesús de Natzaret, una mica tot.

Aquest any, a banda que vindrà el conseller de Cultura, es retransmetrà per la xarxa de televisió local i per Movistar +?

És el que et dona ganes de seguir treballant. Aquest any sortirà arreu de tot Catalunya i en directe. És important per nosaltres. L'endemà en diferit també sortirà.

Per a la Vall i el Ripollès és un dels actes de major referència?

Sense dubte per la Vall de Camprodon és un dels actes més importants, per no dir el més important. Al Ripollès es fan coses però serà dels més importants.