Els catalans no van fallar ahir a la crida feta per l'Ajuntament de Vilobí d'Onyar per ajudar en Pau, un infant de 17 mesos de la vila que pateix leucèmia mielomonocítica juvenil i que requereix un trasplantament urgent de medul·la òssia. Davant les portes de Can Roscada, veïns provinents d'arreu de la província de Girona -i altres punts de Catalunya- van acudir ahir a la jornada organitzada pel consistori per recollir mostres per fer-se donant de medul·la.

Segons va avançar fa unes setmanes Diari de Girona, el consistori va conèixer el cas d'en Pau fa un mes i mig, quan la família va comunicar que el nen s'hauria d'absentar de la llar d'infants de la localitat selvatana per problemes de salut. Els seus pares l'havien portat a l'hospital Josep Trueta per una bronquitis i allà els metges van descobrir que el petit pateix leucèmia, cosa que va obligar a derivar-lo a la Vall d'Hebron. Com que la família viu a Vilobí, el consistori es va oferir a organitzar aquesta jornada solidària. Per fer-ho, es van basar en la campanya que va engegar el col·legi Vedruna de Girona per buscar un donant per a en Roger, un alumne del centre d'11 anys al qual se li va diagnosticar una aplàsia medul-lar i que ja ha rebut el trasplantament.

Les portes de Can Roscada es van obrir a les quatre de la tarda, quan nombroses persones d'entre 18 i 55 anys ja feia estona que feien cua. Després d'emplenar un formulari, havien d'esperar que les infermeres els extraguessin una petita mostra de sang, que s'envia a analitzar per veure si pot ser compatible amb algú que necessiti un trasplantament de medul·la. «Ha de quedar clar que qui vingui es fa donant universal; és a dir, que d'aquí potser podrem trobar-ne un de compatible amb en Pau, però potser també amb altres malalts que ho estan esperant», va precisar l'alcaldessa, Cristina Mundet.

En poc més d'una hora ja s'havien recollit cap a 90 mostres. «La resposta és increïble, ha estat com tirar una pedra a l'aigua i que fes cèrcols i cèrcols», va concretar l'alcaldessa, que va precisar que els havia trucat gent de punts com Lleida o Barcelona, informant-se d'allò que podien fer per ajudar, o «dient-nos que s'aturarien a Vilobí per fer-se donants aprofitant que venien a passar les vacances a la Costa Brava».

De Sentmenat o Girona

Entre els veïns de Vilobí que es van apropar a Can Roscada hi havia la regidora de Sanitat, Pilar Plata. «Conec la família i els vull ajudar», va explicar. Una mica més enllà, un noi de Girona, en Guillem Recasens, també s'esperava perquè li extraguessin la mostra de sang. «Vaig anar a escola amb la mare d'en Pau i, a més, jo també he estat pare fa uns tres mesos; sóc aquí perquè hi haig de ser», va precisar. I en un altre punt de la cua, la Maite Toledo també esperava amb el formulari a la mà. Va venir expressament des de Sentmenat, al Vallès Occidental. «Em va arribar un Whatsapp de la meva mare d'aquells que s'envien en cadena, i hi explicava que en Pau necessitava un donant de medul·la; per això sóc aquí, per ajudar-lo si puc», va concretar.

El consistori confiava ahir poder arribar fins a les 400 mostres. A més, veient l'onada de solidaritat que es va generar, l'Ajuntament de Vilobí ja ha previst repetir la jornada el dimecres de la setmana vinent.

Ahir, les infermeres va estar recollint mostres de sang fins a les nou de la nit. Entre aquestes, potser alguna servirà per curar en Pau. «La família està passant un moment dolent; és un nen petit i qualsevol que en tingui se'n pot fer el càrrec, però són optimistes i estan contents amb la solidaritat que ha despertat el seu cas», va concloure l'alcaldessa de Vilobí d'Onyar.