Educar, parlar de la vida i de la mort

L'Associació d'Estudiants de Mestres de la UdG organitza la I Setmana de l'Educació, amb una xerrada sobre el tractament del dol a l'aula. L'experta Maria Àngels Miret defensa la importància de parlar d'un tema present en el dia a dia de les escoles

19.04.2017 | 10:51
Assistents a la conferència de Maria Àngels Miret sobre el dol als centres educatius.

Afrontar la mort i el dol a l'escola, parlar-ne, acompanyar l'alumnat que es trobi en aquest procés i saber-ho veure com una oportunitat pedagògica són habilitats que els docents haurien de tenir, tal com va defensar la mestra i psicopedagoga Maria Àngels Miret en la primera jornada de la Setmana de l'Educació que impulsa l'Associació d'Estudiants de Mestre de la UdG. «La mort forma part de la vida –va remarcar–, però el tema no està ni als currículums ni als projectes de centre».

Davant futurs mestres, Miret va recordar una experiència que va viure fa 10 anys: la mort de dos alumnes de l'escola L'Aulet, de Celrà, que es va produir amb 5 mesos de diferència. Des del 2008 i ja en un altre destí laboral, va començar a formar-se fins convertir-se en especialista en dol infantil, que assessora centres i professorat que han patit la mort d'una persona de la comunitat educativa. Miret va demostrar que no és cap fet extraordinari tot demanant als assistents que aixequessin la mà si ja s'hi havien trobat en alguna escola, cosa que una desena van fer de seguida.

Per oferir un bon acompanyament del dol –«el temps que necessitem per reconstruir la vida», va aclarir– a infants, docents i pares, Miret va instar a fer l'exercici de pensar en les pèrdues significatives de cadascú per tal d'identificar les emocions i posar-hi nom, una acció per a la que les criatures necessiten ajuda. L'experta va remarcar la importància d'aquest pas i d'expressar els sentiments, pel que va afirmar que «a les escoles hi hauria d'haver un rètol on digués 'plora sempre que ho necessitis'».

Després de descriure les fases del dol com a lentes i sense terminis definits, va detallar les múltiples varietats que estan presents en el dia a dia dels centres i de quina manera s'ha de tractar en cada franja d'edat, des dels nadons fins als adolescents, en funció del seu desenvolupament. Tot i apuntar que el gruix dels casos tenen a veure amb la mort de la mare, del pare o de germans per malalties greus o accidents, Miret també es va referir al dol derivat de la separació dels pares, d'un canvi de residència, una adopció, situacions de violència de gènere o immigració, entre altres. Tal com va recalcar als futurs mestres que es formen a la UdG, «tot professional ha d'escoltar i no ha d'apartar el dolor, ha d'estar disponible, no donar consells, ni jutjar ni comparar». Però, sobretot, va subratllar que ha de dir la veritat perquè «els infants no toleren les mentides, i educar implica parlar de la vida i de la mort».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població censada de Girona creix un tímid 0,2%
La població censada de Girona creix un tímid 0,2%

La població censada de Girona creix un tímid 0,2%

Tot i reduir-se d'un 1% el padró d'estrangers, la província guanya 1.629 habitants l'any 2016....

El Santuari Gaia, Roses, Olot i Torroella, guardonats pel Col·legi d´Advocats de Girona

El Santuari Gaia, Roses, Olot i Torroella, guardonats pel Col·legi d´Advocats de Girona

Rebran els primers premis i reconeixements «Ànima», que distingeixen organitzacions i institucions...

Olot connecta els barris de Sant Miquel i el Morrot

Olot connecta els barris de Sant Miquel i el Morrot

L'Ajuntament ha llogat uns terrenys de 20.000 metres quadrats per arreglar un sender

El detenen per haver robat 4 cops al CAP de Sant Joan i fa danys al vehicle policial

El detenen per haver robat 4 cops al CAP de Sant Joan i fa danys al vehicle policial

Es tracta d'un lladre multireincident que aquest dimecres va tornar a robar una caixa amb diners...

Llagostera dedica un parc a l´alcalde republicà Gurnés Bou

Llagostera dedica un parc a l´alcalde republicà Gurnés Bou

Després de sotmetre's a un judici sumaríssim va ser afusellat el maig de 1947 pel règim franquista...

Executius vestits de pirates i corsaris

Executius vestits de pirates i corsaris

Genuine Corporate Experiences vol impulsar el turisme de negocis oferint als participants fins a...

Enllaços recomanats: Premis cinema