En Pepper és un robot humanoide que entén les emocions dels humans. Pepper va ser creat per l´empresa francesa Aldebaran Robotics i estarà a la setzena edició del Robolot que tindrà lloc a Olot els dies 6 i 7 de maig.

El valor afegit d´en Pepper és que detecta si els humans que se li adrecen estan tristos, contents o alguna cosa els fa mal. Llavors ell analitza les expressions de l´interlocutor i decideix les respostes adequades segons una base de dades que extreu d´un núvol informàtic. En Pepper és petit, perquè té una alçada d´1,20 metres, pesa 28 quilos i porta una pantalla sobre el pit. És així perquè les seves reaccions no espantin la gent.

El robot humanoide arribarà a Olot de la mà de l´Institut Méditerranéen d´Etude et de Recherche en Informatique et Robotique (Imérir) de Perpinyà. De moment, en Pepper es ven al Japó pel preu de 1.420 €. És un robot humanoide que parla, respon i es mou com molts d´altres.

Si bé en Pepper serà l´atracció més espectacular, n´hi haurà d´altres. Hi haurà la construcció didàctica d´una màquina informàtica de videojocs construïda per un alumne de segon d´ESO de Granada. El mateix estudiant presentarà un dispositiu per mesurar la qualitat de l´aire.

El Robolot 2017 va ser presentat ahir per Antoni Moreno (Institut Garrotxa) i Albert Xirgo (Robolot Team). Entre les novetats explicades hi ha la ubicació d´una carpa a la plaça del Torín i l´ús de la sala d´actes de l´Arxiu Comarcal de la Garrotxa. La carpa de sobre la sala Torín acollirà tant treballs de robòtica com projectes tecnològics.

La sala Torín, com cada any, acollirà les competicions que s´han fet per ser més participatives.

Els altres espais seran la sala Torín i el Casal Marià. La previsió és que el certamen aplegui més de 800 estudiants i professors de Catalunya de l´Estat espanyol i de França.

L´edició del 2017 és clau, ja que el Robolot ha culminat l´abast del projecte que permet participar a estudiants de totes les edats del sistema educatiu. És a dir, des d´Educació Infantil fins als universitaris. Enmig passen totes les etapes d´educació primària, secundària i formació professional. Per primera vegada, hi haurà espai de participació d´escoles per a nens i nenes a partir de P3, on treballaran amb Beetbots, unes petites abelles robòtiques que ajuden els petits a iniciar-se amb el treball del pensament computacional.

La pròxima edició del Robolot també estrenarà una categoria de projectes que treballen en combinació disciplines relacionades amb ciències, tecnologies, art i matemàtiques.

La categoria porta el nom d´STAM i disposarà d´un espai d´exposició i d´intercanvi d´experiències.