L'Ajuntament de Besalú, en el seu darrer ple, va aprovar el plec de clàusules pel subministrament i muntatge d'una graderia retràctil equipada amb butaques per al centre cívic de Cal Tronc.

El pressupost base de licitació és de 100.000 euros amb l'IVA inclòs. Les ofertes que es presentin a concurs no podran superar la quantitat aprovada pel ple. Les clàusules estableixen un temps màxim de 4 mesos des de la signatura del contracte fins a la instal·lació completa de les butaques.

La regidora d'Urbanisme, Fina Surina (PDeCAT), ha concretat que preveuen tancar el centre cívic durant un mes i mig en el període d'estiu que és quan hi ha menys activitat.Surina també ha explicat que la graderia es repartirà en dues parts. Una estarà a la base de la planta i l'altra formarà escala al final.

Ha indicat que suposarà un salt qualitatiu molt important, perquè les persones que assisteixin a un acte a Cal Tronc passaran de seure en les clàssiques cadires plegables de fusta dels actes populars, a seure en butaques encoixinades com correspon a la sala d'actes d'una localitat com Besalú.

Ha enumerat en unes 240 el nombre de butaques de la nova sala. Les butaques s'estrenaran amb una tornada de les projeccions de cinema a la localitat. Es tracta d'una activitat que, com en la major part de pobles, va acabar fa uns 30 anys i encara Besalú va ser una de les localitats que va resistir molt més que les altres. Van tancar el cinema el 1988, una quinzena d'anys més tard que en localitats similars.

Les projeccions tornaran sobre la base d'un circuit estable creat per l'Acadèmia de Cinema Català. La intenció és difondre pel·lícules catalanes i apropar el cinema a la gent que viu en localitats petites i mitjanes. Les projeccions del cicle Gaudí estan previstes a Besalú, Cadaqués, la Bisbal d'Empordà, Ribes de Freser, Sant Feliu de Guíxols i Santa Coloma de Farners.

Illa d'equipaments públics

Fina Surina ha explicat que la graderia forma part d'una millora general del centre cívic de cal Tronc, el qual passarà a tenir façana a la nova plaça d'equipaments públics. Es tracta d'un espai de nova creació situat darrere de la plaça de la Llibertat. En aquests moments, segons la regidora, hi instal·len un gran dipòsit d'aigua per tal de complir les normes de prevenció d'incendis.

L'espai sorgeix de la connexió entre el carrer Major i el carrer Ganganell. Ho han fet a través de compres de cases sobre la base del Pla de Barris de la Generalitat. Quan la plaça estigui acabada la sala de Cal Tronc, la casa Cambó (seu de la biblioteca), l'arxiu, la sala d'emprenedors, una sala d'exposició i la casa de la vila tindran una nova connexió per la part que ara és el darrere.