L'institut La Garrotxa, d'Olot, destaca que només un 3% dels estudiants que l'any passat es van graduar en Formació Professional al centre continua buscant feina, tal com posa de manifest l'estudi «Inserció Laboral delsEnsenyaments Professionals», que es va presentar ahir. L'institut va subratllar la distància entre aquest percentatge i les dades generals d'atur a Catalunya, que el desembre de 2016 eren del 14,80%, i la taxa de desocupació dels joves de 16 a 24 anys, que és del 40,25%.

Per al director de La Garroxa, Jordi Antiga, «les xifres constaten la facilitat d'incorporar-se en el món del treball si s'ha realitzat una formació professional específica», que, segons va manifestar, «ara mateix són perfils molt valorats, especialment en l'àmbit més industrial».

Entre les dades de l'informe destaca l'augment de graduats en FP, 170 el 2016. De tots ells, el 47% -el 72% si només es tenen en compte els graus superiors- ha trobat feina, el 23% combina estudis i treball, el 27% continua estudiant i el 3% restant busca feina. L'estudi indica que el 86% dels graduats -el 92% en els graus superiors- creu que cursar FP els ha facilitat l'accés a un lloc de treball i que el 84% dels enquestats diu que la seva feina està relacionada amb el cicle que van estudiar.

Contractes a través de l'institut

La sostsdirectora del centre, Carme Espuña, va manifestar que «amb els resultats de l'enquesta s'evidencia la progressiva recuperació econòmica de les empreses de la comarca, fins i tot en sectors molt perjudicats per la crisi, com la construcció, que comença a millorar». I va afegir que «aquest curs ha augmentat considerablement el nombre de demandes d'alumnes del cicle formatiu de grau superior de Projectes d'Edificació».

El 50% dels enquestats -el 58% en els graus superiors i el 42% en els graus mitjans- explica que van trobar feina mitjançant l'institut, ja sigui a través de l'empresa on van fer la Formació en Centres de Treball o del professorat. Pel que fa al tipus de contracte, el 54% són temporals, enfront d'un 30% d'indefinits. El 54% dels enquestats treballa a jornada sencera i el 66% d'aquests cobren prop de 1.100 euros al mes, mentre que el 13% percep entre 1.200 euros i 1.500 euros.

D'altra banda, aquest curs, l'institut La Garrotxa treballa en 8 projectes del programa Innova-FP de transferència de coneixement que impulsa el Departament d'Ensenyament. Segons es va assenyalar ahir, el centre va ser pioner en aquest àmbit i atén encàrrecsd'empreses del territori des de fa més de 10 anys. Entre els projectes d'enguany, destaca la construcció d'una premsa per a un taller de ceràmica o l'aplicació experimental d'una fibra sintètica per al farciment d'anoracs.