El Departament d'Agricultura està elaborant una Llei pròpia de caça de Catalunya amb especial atenció als equilibris entre diferents activitats i a la prevenció i mitigació de riscos i perjudicis originats per les sobrepoblacions d'algunes espècies cinegètiques. Aquesta nova normativa s'elabora amb el consens i la participació dels principals sectors implicats en relació amb la fauna cinegètica i ahir es va celebrar una segona sessió de treball amb el sector.

A Catalunya, l'activitat cinegètica està regulada per una llei feta en un moment predemocràtic, ha quedat antiquada i desfasada amb la realitat social i mediambiental de Catalunya.

Ahir, la directora general de Forests va insistir en la necessitat d'adequar la legislació bàsica a les necessitats, als canvis i a la transformació social i territorial que ha sofert Catalunya des de l'any 1970.

La nova llei ha d'explorar i implantar nous models i definir i promoure una funció molt més social de l'activitat cinegètica. Es tracta de tirar endavant una Llei que permeti regular millor els drets i deures i que modernitzi i adapti la caça al segle XXI.

La Llei de caça de Catalunya ha de ser un element que contribueixi a la gestió sostenible dels ecosistemes i a l'equilibri territorial. Ha de tenir en compte les diferents activitats i sensibilitats de la ciutadania i ha d'esdevenir un veritable motor de dinamització i d'orientació dels sectors econòmics i del desenvolupament rural i de muntanya. També, la nova normativa ha d'explorar i implantar nous models i formes de fer per resoldre els problemes específics de zones de muntanya, dels conreus competitius o de les zones urbanes i suburbanes, entre d'altres. I, tot això, respectant i valoritzant l'activitat tradicional de la caça, en harmonia amb la resta d'activitats al medi i la sostenibilitat.

Nova funció social de la caça

Actualment, l'activitat cinegètica està dissenyada legislativament, fins avui, com una activitat de lleure, mentre que emergeix una altra necessitat, més social, que és el control de danys i la gestió per a un medi equilibrat i sostenible, alhora que cal posar en valor una activitat tradicional que ajuda a la dinamització econòmica i social dels municipis més rurals.

Precisament i davant aquest nou escenari cinegètic, la directora general de Forests ha insistit en la importància de «trobar el consens i poder actualitzar de manera innovadora i tecnificada una nova llei que reguli l'activitat cinegètica en virtut de la gestió de la fauna salvatge, de la biodiversitat i dels ecosistemes forestals»

A Catalunya hi ha uns 80.000 caçadors amb un alt índex d'envelliment. L'activitat cinegètica i la responsabilitat dels caçadors han variat en els darrers 20 anys i els caçadors estan a càrrec del control de les espècies cinegètiques presents al 86% de la superfície de Catalunya.