El 2 de juny és la data en la qual es tornaran a reunir els agents implicats2 de juny reunir en la protecció de la cinglera de Castellfollit de la Roca. El Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Institut Catrogràfic i Geològic de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua, el Parc Natural, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Castellfollit seran presents a la reunió.

La darrera reunió per consensuar l'elaboració d'un pla de contenció als despreniments de la cinglera de Castellfollit va tenir lloc el novembre del 2015. És a dir, fa uns 18 mesos.

L'última reunió va venir després d'un despreniment a la cinglera de la part del Toronell i la següent també haurà estat motivada per un despreniment a la mateixa part de la cinglera, la que va tenir lloc el 15 de febrer. En aquell dia 70 tones de roca es van precipitar cinglera avall.

El despreniment va afectar la zona urbana i va afectar de manera directa els patis de dues cases situades prop de la cinglera.

L'Ajuntament de Castellfollit presentarà el pressupost d'una neteja d'urgència a la reunió. El valor de l'acció volta els 100.000 euros. De moment, han presentat la valoració al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

La vegetació -segons l'estudi del darrer despreniment fet per l'Institut Geològic de Catalunya- influeix en els despreniments. Exposa: «L'acció de les arrels afavoreix la retenció d'aigua en les esquerdes i produeix la meteorització i l'obertura d'esquerdes en els cicles de les gelades».

L'informe també apunta les sobrecàrregues externes a la part superior, tots els factors relacionats amb l'aigua i el fet que els blocs per dinàmica natural perden la base com a desencadenants dels despreniments.

L'Ajuntament considera l'existència d'una planificació com a vital per l'existència del cingle.