El Consell Comarcal de la Garrotxa ha demanat declarar l'Alta Garrotxa i elConsell Comarcal de la Garrotxa'Alta Garrotxa Parc Natural de la Zona Volcànica

Tècnics de Territori i Sostenibilitat han posat 3 sensors a la Zona Volcànica de la Garrotxa i està previst dur-los a l'Alta Garrotxa. Es tracta dels estudis previs per la determinació de la qualitat acústica de les zones estudiades i obtenir per a elles la titulació de zones d'Especial Protecció de Qualitat Acústica.

Els treballs de mesura de la qualitat acústica i la petició del Consell van ser fets públics en el decurs de la celebració del Dia Internacional de Conscienciació Envers el Soroll. Es tracta d'un acte ubicat en el context de la Setmana Sense Soroll a Catalunya.

La Jornada va tenir lloc el dimecres dia 26 i va comptar amb conferències sobre la qualitat ambiental i el canvi climàtic. En l'àmbit de la qualitat ambiental, els ponents varen parlar de qualitat acúsitica i de la contaminació lúminica.

A part de la presentació de ponències, la Setmana Sense Soroll a Catalunya ha estat present a la Garrotxa amb una visita guiada al volcà Montsacopa i amb un recorregut per les proximitats de la Fageda d'en Jordà.

Qualitat lumínica

El soroll i la llum són essencials a l'hora de vendre un producte de turisme de natura. Així doncs a més de mesurar la qualitat acústica, fa poc també van instal·lar dos sensors per fer una aproximació de la qualitat del cel nocturn a l'Alta Garrotxa.

Les mesures de la contaminació lumínica són per a l'elaboració d'un document sobre la viabilitat de valorar i protegir el cel nocturn.

Es tracta d'una acció inclosa en el programa d'actuació 2016-2020 de la Carta Europea de Turisme Sostenible. La voluntat és que el cel nocturn es valori com a atracció turística i valor ambiental.