Can Trona, Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas, i el Patronat d'Estudis Superiors d'Olot i Comarca han obtingut un ajut de l'Institut Ramon Muntaner per a un projecte d'investigació sobre la cultura de l'aigua a la Vall d'en Bas.

L'organisme ha respost favorablement a la seva sol·licitud a la convocatòria per a projectes d'investigació de difusió cultural i els atorga gairebé 2.000 euros per dur-lo a terme. El seu ha estat el tercer més ben puntuat dels gairebé quaranta projectes presentats.

El projecte d'investigació de Can Trona i el Pehoc, que compta també amb el suport de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, vol investigar els usos i la gestió de l'aigua a la Vall d'en Bas des d'una mirada etnològica. Sota el títol La Cultura de l'aigua a la Vall d'en Bas: usos, gestió i patrimoni hidràulic entorn el riu Fluvià, la voluntat del projecte és estudiar les relacions socials i econòmiques a l'entorn de l'aigua amb una visió transversal al llarg del temps. L'investigador garrotxí Xavier Solà dirigirà l'estudi en el qual s'aplicarà una metodologia interdisciplinària entre la geografia, la història de l'art, l'arquitectura i l'arqueologia.

Més enllà de l'interès social, cultural i històric del projecte i les seves conclusions, els resultats també serviran, entre altres, per la realització d'una exposició temporal a Can Trona, la creació de material pedagògic per fer rutes a la Vall d'en Bas i difusió a través de les noves tecnologies.

L'Ajuntament destaca que actualment hi ha pocs equipaments culturals que dediquin esforços a la investigació. Amb la seva participació directa en aquest projecte, Can Trona entra en el món de la investigació amb la voluntat de fomentar la recerca.