L'abril va ser «molt sec» a la Costa Brava, segons el registres del Servei Meteorològic de Catalunya, que l'ha qualificat com un mes càlid, especialment a les parts més elevades del Pirineu i del Prepirineu i normal al delta de l'Ebre, Costa Daurada, sud de la Costa Brava i punts de la depressió Central. Les anomalies en les precipitacions, degudes a un bloqueig anticiclònic, es van produir tot i que l'abril a Catalunya és un dels mesos més plujosos de l'any pel pas de sistemes frontals freds que es poden trobar amb una temperatura elevada en superfície, provocant una inestabilització de l'atmosfera i l'aparició de precipitació moltes vegades acompanyada de tempesta.

Aquest any, però, la meteorologia de l'abril ha estat marcada per una dorsal anticiclònica ubicada en un principi a l'Atlàntic que va traslladar-se cap al sud del continent europeu al llarg del mes fins a dissipar-se durant l'últim terç per passar a una circulació zonal, és a dir, vent de l'oest en els nivells mitjans de la troposfera. Aquest fet va provocar a finals de mes l'episodi de precipitació més destacat entre el 25 i 27, amb precipitació general, baixada de la temperatura i neu a cotes baixes.

L'anticicló atlàntic va afectar Catalunya entre els dies 3 i 24 d'abril amb estabilitat atmosfèrica i temperatura elevada, especialment durant la Setmana Santa. Això va fer que alguns indrets superessin els seus valors habituals, com a Molló, al Ripollès, on la temperatura va ser 2,5 graus més alta que habitualment.

A més, els valors de la irradiació solar de l'abril han estat per sobre dels normals per a l'època de l'any a Catalunya, com a conseqüència de l'estabilitat atmosfèrica i el cel serè. A Molló, la irradiació solar ha estat un 27% per sobre de la mitjana climàtica mensual del 2006 al 2016; mentre que a Núria va ser-ho un 21,1% i a Anglès i Portbou, un 20,8 i 20,7, respectivament.

La ubicació de l'anticicló a la meitat occidental de la península Ibèrica va afavorir, però, que pertorbacions procedents de la part occidental de la Mediterrània afectessin el quadrant nord-oriental del país. D'aquesta manera, entre els dies 8 i 10 es van registrar fins a 20,2 litres a Santa Pau i del dia 13 al 15 es van mesurar 35,5 litres a Sant Pau de Segúries o 34 litres també a Santa Pau amb força aparat elèctric.

A partir de la segona meitat del mes la dorsal anticiclònica es va retirar cap a l'est ubicant-se al sud del continent, debilitant-se fins a acabar de dissipar-se per donar un flux més zonal.

La temperatura mínima a Catalunya va ser baixa entre els dies 20 i 21, fins al punt que quatre estacions de l'Empordà -Sant Pere Pescador, la Tallada de l'Empordà, Monells i Torroella de Montgrí- i una a la Cerdanya (Das - Aeròdrom) van registrar durant la matinada del dia 21 la seva temperatura mínima més baixa en un mes d'abril.

Neu a finals de mes

Un sistema frontal amb aire molt fred va creuar d'oest a est la meitat nord de la península Ibèrica, afectant Catalunya especialment el 27 d'abril amb precipitació general, una marcada baixada de la temperatura, neu a cotes baixes i amb glaçades durant la matinada del 28 a gran part de l'interior del país.

La precipitació va afectar tot Catalunya, amb acumulacions superiors als 50 litres en alguns sectors del Prepirineu i de la serralada Transversal, però menys de 10 litres a l'interior de les Terres de l'Ebre i a la Costa Brava.

A la demarcació, les quantitats de precipitació més importants entre els dies 25 i 27 van ser els 57,9 litres a la Vall d'en Bas o els 57,5 litres a Sant Pau de Segúries.

La neu va ser l'altre fenomen destacat de l'episodi. Es van acumular de 10 a 30 centímetres de neu nova a cotes altes del Pirineu i del Prepirineu. En alguns casos la neu va arribar fins al fons de les valls, de manera molt destacada a la Cerdanya, i també es van superar els 10 centímetres de neu nova als cims del Montseny. Fora de l'alta muntanya, també van registrar gruixos de neu rellevants estacions situades entre uns 1.000 i 1.200 metres, com els 20 centímetres a Puigcerdà o 15 a Das.

Pel que fa a la temperatura, la massa d'aire era notablement freda i això, juntament amb l'abundant nuvolositat i la precipitació que es va allargar durant bona part del dia 27, va provocar que la temperatura diürna fos plenament hivernal a molts llocs, amb màximes inferiors als 10 °C a molts sectors elevats i a bona part de les comarques del nord-est.