Un abril càlid i «molt sec» a la Costa Brava

Un anticicló va causar temperatures altes i estabilitat entre el 3 i el 24 ?Sant Pere Pescador, Monells, Das o Torroella van registrar la seva mínima més baixa d'un abril la matinada del 21

03.05.2017 | 11:17
Les altes temperatures d´aquesta aquesta Setmana Santa van omplir platges com la de Lloret.

L'abril va ser «molt sec» a la Costa Brava, segons el registres del Servei Meteorològic de Catalunya, que l'ha qualificat com un mes càlid, especialment a les parts més elevades del Pirineu i del Prepirineu i normal al delta de l'Ebre, Costa Daurada, sud de la Costa Brava i punts de la depressió Central. Les anomalies en les precipitacions, degudes a un bloqueig anticiclònic, es van produir tot i que l'abril a Catalunya és un dels mesos més plujosos de l'any pel pas de sistemes frontals freds que es poden trobar amb una temperatura elevada en superfície, provocant una inestabilització de l'atmosfera i l'aparició de precipitació moltes vegades acompanyada de tempesta.

Aquest any, però, la meteorologia de l'abril ha estat marcada per una dorsal anticiclònica ubicada en un principi a l'Atlàntic que va traslladar-se cap al sud del continent europeu al llarg del mes fins a dissipar-se durant l'últim terç per passar a una circulació zonal, és a dir, vent de l'oest en els nivells mitjans de la troposfera. Aquest fet va provocar a finals de mes l'episodi de precipitació més destacat entre el 25 i 27, amb precipitació general, baixada de la temperatura i neu a cotes baixes.

L'anticicló atlàntic va afectar Catalunya entre els dies 3 i 24 d'abril amb estabilitat atmosfèrica i temperatura elevada, especialment durant la Setmana Santa. Això va fer que alguns indrets superessin els seus valors habituals, com a Molló, al Ripollès, on la temperatura va ser 2,5 graus més alta que habitualment.

A més, els valors de la irradiació solar de l'abril han estat per sobre dels normals per a l'època de l'any a Catalunya, com a conseqüència de l'estabilitat atmosfèrica i el cel serè. A Molló, la irradiació solar ha estat un 27% per sobre de la mitjana climàtica mensual del 2006 al 2016; mentre que a Núria va ser-ho un 21,1% i a Anglès i Portbou, un 20,8 i 20,7, respectivament.

La ubicació de l'anticicló a la meitat occidental de la península Ibèrica va afavorir, però, que pertorbacions procedents de la part occidental de la Mediterrània afectessin el quadrant nord-oriental del país. D'aquesta manera, entre els dies 8 i 10 es van registrar fins a 20,2 litres a Santa Pau i del dia 13 al 15 es van mesurar 35,5 litres a Sant Pau de Segúries o 34 litres també a Santa Pau amb força aparat elèctric.

A partir de la segona meitat del mes la dorsal anticiclònica es va retirar cap a l'est ubicant-se al sud del continent, debilitant-se fins a acabar de dissipar-se per donar un flux més zonal.

La temperatura mínima a Catalunya va ser baixa entre els dies 20 i 21, fins al punt que quatre estacions de l'Empordà -Sant Pere Pescador, la Tallada de l'Empordà, Monells i Torroella de Montgrí- i una a la Cerdanya (Das – Aeròdrom) van registrar durant la matinada del dia 21 la seva temperatura mínima més baixa en un mes d'abril.

Neu a finals de mes

Un sistema frontal amb aire molt fred va creuar d'oest a est la meitat nord de la península Ibèrica, afectant Catalunya especialment el 27 d'abril amb precipitació general, una marcada baixada de la temperatura, neu a cotes baixes i amb glaçades durant la matinada del 28 a gran part de l'interior del país.

La precipitació va afectar tot Catalunya, amb acumulacions superiors als 50 litres en alguns sectors del Prepirineu i de la serralada Transversal, però menys de 10 litres a l'interior de les Terres de l'Ebre i a la Costa Brava.

A la demarcació, les quantitats de precipitació més importants entre els dies 25 i 27 van ser els 57,9 litres a la Vall d'en Bas o els 57,5 litres a Sant Pau de Segúries.

La neu va ser l'altre fenomen destacat de l'episodi. Es van acumular de 10 a 30 centímetres de neu nova a cotes altes del Pirineu i del Prepirineu. En alguns casos la neu va arribar fins al fons de les valls, de manera molt destacada a la Cerdanya, i també es van superar els 10 centímetres de neu nova als cims del Montseny. Fora de l'alta muntanya, també van registrar gruixos de neu rellevants estacions situades entre uns 1.000 i 1.200 metres, com els 20 centímetres a Puigcerdà o 15 a Das.

Pel que fa a la temperatura, la massa d'aire era notablement freda i això, juntament amb l'abundant nuvolositat i la precipitació que es va allargar durant bona part del dia 27, va provocar que la temperatura diürna fos plenament hivernal a molts llocs, amb màximes inferiors als 10 °C a molts sectors elevats i a bona part de les comarques del nord-est.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El sector turístic acaba l´agost amb xifres d´ocupació similars a les de l´any passat

El sector turístic acaba l´agost amb xifres d´ocupació similars a les de l´any passat

Únicament els apartaments de lloguer esperen tancar la temporada amb un increment respecte al...

«És molt dur viure sense ser qui realment ets»

«És molt dur viure sense ser qui realment ets»

Denuncia patir l'assetjament i la discriminació diàriament, actituds que no aturen la...

El centre mèdic que hi ha a la presó de Figueres registra 280 visites al dia

El centre mèdic que hi ha a la presó de Figueres registra 280 visites al dia

Les patologies tractades als reclusos són «les mateixes» que en qualsevol CAP però hi ha més...

Un home pateix una parada cardíaca durant la 44a Travessia de Sant Feliu

Un home pateix una parada cardíaca durant la 44a Travessia de Sant Feliu

Un home de 45 anys va patir ahir una aturada cardíaca mentre participava a la 44a Travessia...

Cantallops s´agermana amb l´Albera (Rosselló)

Cantallops s´agermana amb l´Albera (Rosselló)

Representants de Sant Joan de l'Albera, Rosselló, van participar ahir a la Festa Major de...

Enllaços recomanats: Premis cinema