Rescaten prop de 60.000 capgrossos d'amfibis a la platja d'Espolla

Treuen les larves abans que l'espai s'assequi i les alliberen a les llacunes de Can Morgat i al Llémena

05.05.2017 | 07:09
L´operació per salvar els capgrossos es va fer el 12 d´abril

Prop de 60.000 capgrossos d'amfibis es van rescatar de la platja d'Espolla, situada entre Fontcoberta i Porqueres, un dia abans que l'estanyol s'assequés del tot i les larves morissin. L'operació va anar a càrrec de 4 tècnics del Consorci de l'Estany, que van alliberar els capgrossos a les llacunes de Can Morgat, a Porqueres, i al riu Llémena. L'acció, emmarcada en el projecte europeu LIFE Potamo Fauna, es va fer el 12 d'abril, quan a l'estanyol només hi quedaven 20 centímetres d'aigua.

La platja d'Espolla es va omplir el 13 de febrer, després de dos dies de pluges intenses i de tres anys i mig d'estar seca. L'aigua hi va aguantar dos mesos, durant els quals s'hi van reproduir cinc espècies d'amfibils: el gripau corredor, la granoteta de punts, la granota pintada, el tòtil i el gripau d'esperons; aquest últim és una espècie protegida i amb problemes de conservació a les comarques de Girona.

Davant la mort imminent dels capgrossos que causaria l'assecament de la platja, els tècnics van organitzar un operatiu per tal de salvar-los, ja que molts encara no havien tingut temps de completar la seva metamorfosi.

La majoria dels 60.000 exemplars trets d'Espolla –entre un 80 i un 85%– eren de granoteta de punts, però també n'hi havia de gripau d'esperons –entre un 10 i un 15%. Els capgrossos rescatats es van deixar anar a les llacunes de Can Morgat, a prop de l'Estany de Banyoles, i en unes basses creades pel Consorci situades a la vora de la desembocadura del Llémena.

Abans de fer-ho, però, experts del Grup de Recerca de l'Escola de Natura de Parets del Vallès van analitzar les patologies dels capgrossos d'Espolla per tal de descartar la presència de ranavirus i quitridimidiosi, malalties infeccioses que perjudiquen les poblacions d'amfibis.

La pervivència de triops és un tret característic d'aquest espai, on fa setmanes el grup ecologista Limnos va alertar que molts curiosos acudien a la platja d'Espolla per endur-se aquests algun d'animals protegits. Durant el rescat de larves d'amfibis, els tècnics també van trobar triops, que van retornar a l'estanyol.

L'actuació tenia l'autorització del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i es va fer sota la supervisió dels agents rurals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema