Un estudi sobre l'impacte de la nanotecnologia en medicina, elaborat per una estudiant gironina, ha guanyat el XII Premi del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona al millor treball d'investigació de Batxillerat en el camp de ciències de la salut i la vida.

Un total de 191 alumnes de Secundària de tot Catalunya han presentat 172 treballs al certamen, que organitza la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

La investigació premiada es titula «La grandesa del més petit», l'autora del qual és l'alumna del CCE Col·legi Montessori-Palau de Girona Júlia Gimbernat. En el seu treball, mostra una introducció al món nanoscòpic a través d'una sèrie d'experiments relacionats amb la medicina. La recerca valora la influència de la indústria farmacèutica en el desenvolupament tecnològic, i posa de manifest la importància de la sinergia entre investigació i empresa per al benefici de la societat.

La resta de treballs guanyadors són «Fotoprotecció solar», de Marina Casas Acero, de l'Escola Vilorai; «La paradoxa de l'alcohol», d'Albert Gil, Pablo Haasnoot i Laura Retamar, del CIC Escola de Batxillerats; «Analysis in silico of the effectiveness of the main drugs used in Alzheimer's disease», d'Àlex Tudoras Miravet, de l'Aula Escola Europea (de Barcelona, com els altres dos); i «Light to understand life», de Martín de Muniategui Climente, de l'Institut Giola (Llinars del Vallès).

D'altra banda, han rebut mencions especials els treballs «Resolució d'un problema real: els àcars, petits desconeguts que conviuen amb nosaltres», de Roser Regada i Prat, de l'Institut Francisco Ribalta (Berguedà) i «Aproximació holística de la biomedicina: Estudi de la xarxa tròfica de l'espècie Orcinus orca a Punta Nord (Argentina): la importància del depredador apical a les cascades tròfiques», de Marco Ruiz-Sagalés, de l'institut Carles Vallbona.

El jurat estava format pels investigadors Mireia Ortega; del Centre de Regulació Genòmica del PRBB; Liudmila Liutsko, de l'Institut de Salut Global de Barcelona, i Jose Aytés, del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra.