L'Observatori Nacional d'Agressions de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC) ha registrat 416 agressions en set anys a Catalunya. S'han duplicat si es compara la dada de 2010, quan se'n van denunciar 51, i les de l'any passat, quan se'n van recollir 109. Des de l'OMC reclamen que s'incrementin les mesures de seguretat als centres, tant públics com privats. A tot Espanya, només l'any passat van detectar 495 casos de violència el 2016; el 13,4% van comportar lesions, un 28,6% menys que l'any anterior, quan van produir-se'n 361.

Cal destacar que les més malparades són les dones, ja que van patir el 58,38% de les agressions a Espanya i el 41,62% restant van ser a homes. Això representa que les dones van patir un 8% més d'agressions respecte al 2015.

L'OMC va presentar fa poc el seu informe anual d'agressions i mostra que el 87% de les agressions del 2016 van tenir lloc en el sector públic i el 13% en el privat, unes xifres que són similars a les de 2015. I que prop del 55% de les accions de violència tenen lloc a l'atenció primària i el 27% restant, als hospitals. Finalment, cal ressaltar que la majoria dels agressors són els mateixos pacients, amb un 71,5%, i el 26,6% són familiars. La corporació col·legial considera positiu que aquest tipus de conductes violentes es comuniquin, encara que lamenta que, en molts casos, tenen relació amb situacions que s'estan denunciant, com la massificació de les urgències, la falta d'equitat en l'atenció sanitària, l'augment de les llistes d'espera o la precarietat laboral dels professionals.

L'entrada en vigor, l'1 de juliol de 2015, de la reforma del Codi Penal contempla les agressions a sanitaris que treballen en el sector públic com a delicte d'atemptat contra l'autoritat.