Fins a 25 professionals de la salut han patit agressions físiques en centres de les comarques de Girona durant els darrers set anys. Les estadístiques mostren certa estabilitat any a any però el 2016 van doblar-se. Es va passar de les dues del 2015 a quatre l'any passat. Aquesta xifra mostra que dues d'elles van tenir lloc a l'atenció primària i dues, a l'hospital Trueta. Si s'observa des del 2010 fins al 2016, l'àmbit on es donen més agressions físiques és el de la primària, amb 18. Un espai on el tracte amb el pacient és del dia a dia. Les set restants s'han produït a l'hospital Trueta de Girona.

Des del novembre de 2005 l'Institut Català de la Salut va protocol·litzar un procediment de prevenció i actuació davant de les situacions de violència. Entre d'altres inclou mesures per evitar situacions de conflicte i també hi ha implicats els Mossos d'Esquadra. L'ICS, a més, posa a disposició el servei jurídic en cas que els sanitaris vulguin presentar una denúncia.

Amenaces verbals

Des del sindicat d'infermeria SATSE, el responsable de Primària a Girona, David Oliver, assegura que hi ha moltes agressions de caràcter verbal en l'àmbit de la sanitat. I afirma que aquestes han crescut arran de la crisi i que moltes no es denuncien. Afegeix que en molts centres de primària i urgències es viuen situacions d'aquestes. I també lamenta que el col·lectiu d'infermeria pateix «vexacions ja que està molt feminitzat i malauradament encara hi ha masclisme».

Oliver ressalta que les agressions són un tema que afecta molts col·lectius però que «com a treballadors de l'àmbit de la salut no hauríem de consentir-les» i recorda que «treballem amb els materials que treballem, les retallades ens han afectat però sempre anem amb un somriure». Finalment, recorda que el col·lectiu d'infermeria reclama tenir el rang d'autoritat com els metges.