La normativa de seguretat sobre castells inflables recull que sempre hi ha d'haver un monitor que els vigili o que la instal·lació s'ha de desmuntar si el vent bufa a més de 38 km/h. Així ho especifica una directiva europea (la UNE:EN 14960) que es remunta a l'any 2007 i que no només precisa com s'han de fabricar els inflables, sinó també com instal·lar-los (és a dir, entre d'altres, com han d'ancorar-se al terra).

Els fabricants i les empreses que en lloguen, però, lamenten que no tothom respecti aquestes mesures. Jesús Pallarés, gerent de Tecnodimension SL, amb seu a Bescanó (Gironès) subratlla que "cal seguir les instruccions del fabricant i en cap cas assumir riscos, perquè poden acabar en desgràcia".

'Equips de joc inflables. Requisits de seguretat i mètodes d'assaig'. Aquest és el títol de la normativa europea 14960, que l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) ha assumit. El text, que data del 2007, es va actualitzar ara fa tres anys i concreta tot allò que cal tenir en compte tant a l'hora de fabricar com de muntar castells inflables.

"Per exemple, parla sobre quins materials cal fer servir, quines alçades poden tenir els inflables, que en cas que hi hagi tobogans portin àrees de frenada; tot allò que cal tenir en compte", precisa Pallarés. Des de la seva empresa, Tecnodimension SL, cada any surten fins a una vintena de parcs infantils inflables, a més d'estructures publicitàries o carpes per a emergències (com les que fa servir Protecció Civil).

Cada vegada que entrega una comanda, l'empresa l'acompanya de tota la documentació necessària, que garanteix que compleix la normativa. I aquí, no només hi fa referència a les certificacions, sinó que també precisa què és allò que s'ha de tenir en compte a l'hora d'inflar les estructures.

"No crec que per multar-los s'hagi de ser un expert, però sí que cal complir allò que recomanen els fabricants", indica Pallarés. I que, de fet, es recull a la normativa UNE:EN 14960. Entre d'altres, que sempre hi haurà d'haver un monitor quan el castell estigui inflat, que cada ancoratge ha de poder suportar un pes de 160 quilos (siguin piquetes o sacs), que s'han de respectar determinades distàncies mínimes o que si bufa vent superior als 38 km/h la instal·lació s'ha de desmuntar.

"Per assegurar-nos-en, a cada client li donem un certificat de fabricació on hi consta tot", precisa el gerent de Tecnodimension SL. "I ens l'ha de signar, per deixar clar que ha rebut la informació, que se l'ha llegida i que sap com instal·lar l'inflable en condicions", hi afegeix Pallarés.

Més fermesa en el compliment

Malauradament, però, el gerent també admet que la normativa europea no sempre es compleix. Pel què fa a fabricants, amb tot allò que s'importa. "Hi ha gent que es guia massa pel preu, i això és un risc", precisa Pallarès. I pel què fa a compradors, perquè no sempre tothom respecta les mesures de seguretat a l'hora d'inflar-los.

I aquí, qui també comparteix aquesta crítica és el gerent de Diver Sils, Joan Ruiz, que porta anys llogant castells inflables. "Sempre ens assegurem que, com a mínim, hi hagi un monitor o persona responsable vigilant-los", subratlla Ruiz. El gerent també lamenta que hi hagi empreses que no respectin la normativa de seguretat, i que siguin les que fan mal al sector, perquè fan "intrusisme".

Tant Pallarés com Ruiz coincideixen a afirmar, però, que en el cas d'un privat -com ha passat a Caldes de Malavella- s'havia d'haver demanat permís a l'Ajuntament i seguir la normativa de seguretat. Entre d'altres, inspeccionant periòdicament el castell cada cop que es munta, per assegurar-se que està ben subjecte, posar-hi una lona al dessota o garantint que sempre hi algú que el vigila.

"En aquests casos, el responsable final és qui l'instal·la; per això, cal seguir les instruccions del fabricant i en cap cas assumir riscos, perquè poden acabar en desgràcia", lamenta el gerent de Tecnodimension SL.