Defensen l'educació assistida amb gossos per tractar trastorns i millorar l'aprenentatge

Dues empreses fan demostracions del projecte «Aprendre junts és millor» amb mascotes, en centres educatius de Primària com l'escola Gegant del Rec, de Salt · El programa assegura que potencia la motivació o l'atenció i ajuda a reduir l'ansietat

09.05.2017 | 12:09
Una de les activitats amb gossos d´educació assistida realitzada dimecres al Gegant del Rec

La motivació, la socialització, l'autoestima o la capacitat d'atenció són algunes de les aptituds millorables amb la incorporació de mascotes en l'educació, segons defensa el programa «Aprendre junts és millor», que el Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC) i l'empresa Purina estan presentant a escoles gironines. Alhora, el projecte sosté que l'ús de gossos d'educació assistida pot contribuir a reduir l'ansietat i a tractar alguns trastorns que dificulten l'aprenentatge.

La iniciativa es va presentar la setmana passada a l'escola d'educació Infantil i Primària Gegant del Rec, de Salt, on es va fer una demostració amb gossos preparats per a programes d'educació assistida. Tècnics especialitzats van dirigir una sessió amb alumnat de 3r de Primària, que van participar en activitats pensades per ensenyar les possibilitats pedagògiques de treballar amb animals.

Els impulsors del projecte afirmen que els gossos d'educació assistida són «un potent motor exterior que contribueix a la formació dels nens», en el sentit que augmenta la motivació, l'autoestima i la confiança, identifica problemes de socialització, fomenta els hàbits de lectura, disminueix l'ansietat o estimula l'atenció i la concentració. De manera més específica, asseguren que els gossos poden servir per treballar els aspectes formatius que més interessin a cada escola, que poden anar des de reforçar els programes de lectura i escriptura fins a tractar trastorns que dificulten l'aprenentatge d'alguns alumnes.

Les jornades «Aprendre junts és millor», com la del Gegant del Rec, es divideixen en tres parts per explicar i aplicar davant de mestres i alumnes els beneficis que les mascotes poden aportar en l'aprenentatge dels nens.

Durant la sessió d'iniciació, els tècnics del CTAC organitzen una posada en escena que serveix per exposar els avantatges de la interacció entre infants i gossos, especialment en l'àmbit pedagògic i educatiu, així com la importància d'una tinença i cura responsable dels animals de companyia.

Ja a les aules o en els espais que cada escola determini, es planteja una activitat dinàmica i adaptada a les aptituds de cada classe, en grups d'un màxim de 25 alumnes. Mitjançant un joc d'interacció entre els gossos d'educació assistida i els escolars, es treballen les habilitats lectores i de comprensió amb un llibre editat especialment per al programa. A través de la lectura dinamitzada per la presència i interacció dels cans, els alumnes descobreixen les capacitats dels gossos d'assistència per ajudar les persones amb discapacitats i dificultats d'aprenentatge.

Finalment, en una sessió professional adreçada als educadors, l'equip del Centre de Teràpies Assistides amb Cans reuneix el personal docent per analitzar l'experiència viscuda durant la jornada i per explicar-los les diferents opcions de treball, en funció dels objectius i les necessitats de cada centre. La finalitat d'aquesta última sessió és explicar totes les possibilitats que existeixen per a introduir, de forma permanent, els gossos d'educació assistida a les escoles com a eina curricular per als alumnes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Les flames, que no es van estendre a la zona boscosa, van afectar una petita àrea dels vorals de...

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

?L'Ajuntament demana al Patronat Santa Creu que retoqui l'avantprojecte presentat aquest estiu, ja...

Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Enllaços recomanats: Premis cinema